Autor: Slađana Đermanović

Svakodnevno se povećava broj zaraženih, država se premišlja o merama koje će da uvede, a građanima se sve više čini da nikakve državne mere nemaju efekta. Deo javnosti više ne veruje nadležnima, svesni su da epidemiološka situacija nije dobra i ne znaju kako da se izbore sa svim što im donosi epidemija. Kako sačuvati sebe, svoje najbliže i truditi se da vodimo koliko toliko normalan život u vreme epidemije?

Na ovo pitanje odgovara dr Aleksandar Baucal, psiholog i jedan od stručnjaka koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu.

Nakon svega što smo doživeli u prethodnih 10 meseci za našeg sagovornika je razumljivo je da je većina građana izgubila poverenje u krizni štab i u način na koji država upravlja pandemijom.

Najbolje rešenje bi, kako ističe, bilo da se obnovi to poverenje.

„Da bi se to desilo i jedna i druga strana treba da daju svoj doprinos. Građani treba da budu otvoreni za mogućnost da bi mogli ponovo da veruju kriznom štabu, dok krizni štab, a naročito njegov politički deo, treba konačno da stavi interese građana na prvo mesto umesto što se bave propagandom kojom bi da ubede građane i sebe kako su u svemu najbolji na svetu i kako je opozicija kriva za sve. Na žalost čini se da političari koji su trenutno na vlasti nisu previše zainteresovani da ponovo steknu poverenje građana“ naglašava.

Pošto ne možemo da se oslonimo na državu i krizni štab, Baucal ocenjuje da je na nama samima „da sačuvamo razum i da učinimo sve što možemo da umanjimo rizik za druge i za sebe“.

„Na sreću puno toga možemo da uradimo sami za sebe posebno ako sarađujemo sa ljudima sa kojima radimo i živimo.Važno je da prihvatimo da su briga, strah i umor sasvim prirodna osećanja u ovakvoj situaciji. Ne treba da bežimo od takvih osećanja, niti da ih gušimo, već treba da naučimo kako da se nosimo sa njima i kako da ih iskoristimo da nam pomognu da se prilagodimo rizicima koje nosi pandemija“ objašnjava.

Kada nam se učini da ne možemo više da se nosimo sa osećanjima brige i umora, prema njegovom savetu, treba da se podsetimo da je svako od nas već imao teške periode u životu koje smo uz podršku bliskih osoba uspeli da savladamo.

Ta prethodna iskustva mogu da nam služe kao podsetnik da zajedno sa bliskim osobama možemo da se snađemo i u ovoj situaciji.

Foto: NOVA S/Ivan Dinić

Takođe Baucal ističe da je važno da izbegnemo da preterano pratimo vesti i informacije u vezi sa pandemijom.

„Dovoljno je da jednom dnevno ili u par dana posvetimo 10 do15 minuta da se informišemo o trenutnoj situaciji. To podrazumeva i da budemo informisani o merama koje preporučuje krizni štab. Iako nemamo poverenje u krizni štab to ne mora da znači da neke od njihovih preporuka neće biti korisne za nas“ napominje.

Dalje, važno je, kako ističe Baucal, da redovno primenjujemo glavne preventivne mere koje smo do sada svi naučili kao pesmicu.  U pitanju su maska u zatvorenom prostoru van sopstvenog domaćinstva, maska na otvorenom kada ne možemo da obezbedimo sigurnu fizičku distancu, redovno pranje ruku, izbegavanje zatvorenog prostora u kojem se okuplja veliki broj ljudi, provetravanje prostorija itd..

Sva dosadašnja znanja, podseća, pokazuju da ove jednostavne mere u velikoj meri smanjuju rizik od zaraze.

„Bez obzira na sve preventivne mere treba da se pripremimo i za situaciju da ćemo se zaraziti. Na primer, važno je da znamo koji su glavni simptomi, gde je naša COVID ambulanta, šta sve treba da ponesemo sa sobom i koga možemo da pozovemo da nam pomogne ako nam pomoć bude potrebna. Na taj način ćemo znati da smo se pripremili za takvu situaciju što će nam smanjiti stres i tenziju ako se eventualno zarazimo“ savetuje psiholog.

Konačno, veoma je važno da u najvećoj mogućoj meri očuvamo način na smo živeli i pre korone..

„Većina stvari koje su nam bile važne i pre korone možemo da nastavimo da radimo uz određena prilagođavanja. Tačno je da bi nam bilo lakše da sve potrebe koje su nam važne zadovoljimo na način na koji smo navikli, ali uz mala prilagođavanja mnogo toga možemo da uradimo čak i u doba korone. Siguran sam da smo svi čuli puno primera kako su se ljudi na kreativan način prilagodili uslovima pandemije i kako su nastavili da uživaju u onome što im je važno“ zaključuje Aleksandar Baucal.

 

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja će odgovarati epidemiolozi Zoran Radovanović, Radmilo Petrović, Ivana Prokić, Predrag Đurić, virusolog Ana Gligić, imunolog Emina Milošević, infektolog Jovana Milić, pulmolozi Dragana Jovanović, Srđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić, neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

 

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare