Grafika: Slađana Đermanović

Srbija je sada po broju novoobolelih od koronavirusa na 100 hiljada stanovnika na drugom mestu u Evropi odmah iza Gruzije. Šta nam se desilo pa je epidemija toliko buknula u odnosu na septembar kada je izgledalo da su stvari koliko toliko pod kontrolom? Koje su greške napravljene i šta sada uraditi da se epidemija stavi pod kontrolu?

Na ovo pitanje odgovara prof. dr Zoran Radovanović, epidemiolog i jedan od lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu.

On potvrđuje da je po brzini porasta broja registrovanih novoobolelih osoba, Srbija prethodnih dana bila u svetskom vrhu.

„U septembru nismo toliko držali situaciju pod kontrolom nekim posebno delotvornim merama, koliko je to bio međuperiod između dva talasa, odnosno očekivana oseka pred novu plimu. Upravo tada smo morali da, upotrebiću bokserski rečnik, držimo visoko podignut gard“ ističe Radovanović.

 

Na pitanje koje su ključne greške napravljene u septembru ili oktobru, odgovara da sada „ne vredi žaliti za prosutim mlekom“.

„Osnovno je bilo da se tada sprovodi testiranje velikih razmera, da se pozitivni izoluju, da se traže njihovi kontakti i stavljaju u karantin. To je azbuka epidemiološkog rada. Dolazak trećeg talasa tokom jeseni bio je izvestan i moralo se pribeći njegovom blagovremenom sprečavanju“ objašnjava profesor Radovanović.

Podseća da je udruženje lekara Ujedinjeni protiv kovida na to ukazivalo i još 14. oktobra poslalo Ministarstvu zdravlja predlog spiska mera koje je valjalo preduzeti.

„Odsustvo primerenih mera pravdano je lažnom dilemom: ili samo maske ili vanredno stanje. Uz to je išlo i objašnjenje da je Krizni štab navodno nemoćan dok se ne proglasi vanredno stanje. Postoji, međutim, osim policijskog časa, niz prelaznih rešenja dozvoljenih po zakonu“ naglašava.

Govoreći o merama koje bi trebalo obuzdati epidemiju, Radovanović ističe da bi donosioci odluka trebalo da se vrate na dokument Ujedinjenih protiv kovida od pre dva meseca.

„U njemu su po oblastima precizirane celishodne i svrshishodne mere za datu situaciju. Predstojeći praznici predstavljaju u tom pogledu dodatni izazov. Ostaje nam da verujemo da će ovog puta Krizni štab biti na visini zadatka“ zaključuje Radovanović.

Ujedinjeni protiv kovida još u oktobru su predlagali niz mera u različitim oblastima kojima bi trebalo da se država bori protiv koronavirusa.  Apelovali su na građane da što više nose maske, a u dokumentu upućenom Ministarstvu zdravlja ističe se da je neophodno neprekidno raditi na što većem testiranju građana, pratiti i testirati kontakte zaraženih i o tome voditi precizne podatke, da bi mogao da se prati sled epidemije. Udruženje je tada, takođe, zatražilo formiranje komisije za zarazne bolesti. Takođe su upozoravali na potrebu ograničenja rada pojedinih poslovnih i ugostiteljskih objekata.

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja od danas će odgovarati epidemiolozi Zoran RadovanovićRadmilo PetrovićIvana ProkićPredrag Đurić, virusolog Ana Gligić, imunolog Emina Milošević, infektolog Jovana Milić, pulmolozi Dragana Jovanović, Srđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić, neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar