Autor: Slađana Đermanović

Posle preležanog kovida 19, ljudi se trude da se što pre vrate svakodnevnim aktivnostima. Jedno od pitanja je i kada je pravo vreme da se vratimo u teretanu i počnemo sa laganim treninzima.

Na ovo pitanje odgovara dr Dejan Žujović, pulmolog i jedan od lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu.

Dr Žujović ističe da je još uvek nedovoljno pravih, proverenih podataka o tome kada je pravo vreme da se pacijenti sa istorijom preležane kovid-19 infekcije vrate treningu.

Poznato je, kako navodi, da postoji velika razlika između pacijenata sa preležanom težom formom bolesti, koja je zahtevala hospitalizaciju i pacijenata lečenih u kućnim uslovima.

 

„Kod pacijenata koji su hospitalno lečeni, preporuka bi bila da moraju bar tri meseca da pauziraju sa treninzima, ali i da je kardiološka konsultacija sa ultrazvučnim pregledom srca obavezna pre odluke da li je pacijent sposoban za sportske aktivnosti. Kod pacijenata sa istorijom kućnog lečenja situacija je nešto manje komplikovana. Ukoliko su se laboratorijske vrednosti vratile u referentne opsege, a pacijent nema nikakvih simptoma 7 do 10 dana, on može da planira povratak sportu“ objašnjava Žujović.

Naravno,  kako savetuje, najpre će šetnjom po ravnom da potvrdi da nema nikakvih tegoba, a onda može da planira povratak u teretanu.

„Prvi treninzi moraju da budu sa minimalnim opterećenjem, uz praćenje da li se javljaju neki simptomi – jači, neprijatan nedostatak daha, bol u grudima ili slično. Ukoliko nema navedenih tegoba, opterećenje može na nedeljnoj osnovi lagano da se povećava. Kod nekih pacijenata je očekivano da će bolje da tolerišu anaerobni trening od aerobnog“ naglašava.

Međutim, ukoliko se tokom treninga javljaju tegobe kakvih ranije nije bilo doktor Žujović ističe da je obavezno javljanje specijalisti, pulmologu ili kardiologu.

Za kraj Žujović dodaje da ga raduje što su česta pitanja ovog tipa jer pokazuju da je dobar procenat našeg društva fizički aktivan.

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja će odgovarati epidemiolozi Zoran Radovanović, Radmilo Petrović, Ivana Prokić, Predrag Đurić, virusolog Ana Gligić, imunolog Emina Milošević, infektolog Jovana Milić, pulmolozi Dragana Jovanović, Srđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić, neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram