Stokić: U KC Vojvodine hospitalizovana 61 osoba

Društvo 01. maj. 202008:34
Podeli:
Foto: TANJUG / JAROSLAV PAP

Direktorka Kliničkog centra Vojvodine Edita Stokić kaže za RTS da je u KCV hospitalizovan 61 pacijent, a na Novosadskom sajmu 57.

U toku noći je, kako kaže, jedan pacijent koji je bio na mehaničkoj ventalaciji skinut sa respiratora. Na respiratorima je sada, navodi Stokićeva, petoro pacijenata.

„Uočavamo trend pada broja obolelih, ali imamo strah da zbog nesprovođenja mera za sprečavanje transmisije, možemo doći do toga da neprepoznat virus uđe u ustanovu i dođe do komplikacija“, navela je Stokićeva, a prenosi RTS.

Objasnila je da se na osnovu dosadašnjih studija pokazalo da su gojaznost i tip 2 dijabetesa faktori koji dovode do teže kliničke slike i zahtevaju brže uključivanje mehaničke ventalacije kod zaraženih koronavirusom.

Prema dosadašnjih podacima, među zaposlenima u KCV bile su zaražene dve osobe koje su se, kako navodi direktorka, inficirale u sredinama u kojima žive a ne na poslu.

Direktorka KCV navodi da je u toku 24 sata bilo više od 150 intervencija, od čega 12 hitnih. to, kaže Stokićeva, pokazuje da se povećava traumatizam i broj slučajeva oboljevanja od drugih bolesti.

Komentari

Vaš komentar