Goran Stevanović Foto:TANJUG/ NIKOLA ANDJIC

Situacija u Srbiji je na granici koju može da izdrži zdravstveni sistem - priliv kovid pozitivnih pacijenata se ne smanjuje, svi bolnički kapaciteti popunjeni, a mesta ima za samo naredna 24 sata, upozorio je član Kriznog štaba i načelnik Klinike za tropske i infektivne bolesti Goran Stevanović.

Stevanović je, nakon sastanka direktora kovid bolnica sa ministrom zdravlja, rekao da je prvi zaključak tog razgovora da situacija nije uopšte laka, da su mesta na granici popunjenosti za kovid bolesnike.

„Imamo obezbeđena mesta za 24 sata, a iza toga mora da se otavraju novi kapaciteti, jer se priliv bolesnika ne smanuje već danima“, objasnio je u izjavi novinarima.

Rekao je da broj pacijenata na intenzivnoj nezi neprestano raste, kao i da se koriste velike količine kiseonika.

Povezane vesti:

„Situacija je na granici koju može da izdrži zdravstveni sistem“, podvukao je on.

Stevanović je ukazao i da postoji veliki broj bolesnika koji su sve mlađi, sa sve težim kliničkim slikama, koji dolaze nakon sedam, osam dana lečenja u kućnim uslovima.

Ukazao je da su od početka epidemije jedine mere koje daju rezultate u smanjivanju obolelih distanca, maska i vakcinacija, a da je problem što je dokazano da se te mere ne primenjuju dovoljno.

Takođe, naveo je da je zaključak sastanka da se uputi apel, zahtev ili molba da se pokrene inicijativa da vakcina postane obavezna za zdravstvene radnike.

„Time bismo prvo zaštitili zdravstvene radnike, povećali stepen zaštićenosti pacijenata koji se leče od kovida i onih koji se leče od drugih bolesti, a dali bismo zamah daljoj vakcinaciji stanovništva“, objasnio je on.

Upitan da li se može očekivati da Krizni štab popusti mere, Stevanović je odgovorio:

„Na granici smo popunjenosti kapaciteta intenzivnih nega. Selters se priprema da uđe u kovid režim, i to će biti najkasnije u petak za grad Beograd, a ostale bolnice, kao što su Čacak i Novi Pazar već imaju pripremljene kapacitete ako bude rastao broj prijema. Toliko o mogućnosti da se menjaju mere“.

Ukazao je da svaki regionalni centar ima jedno do dva odeljenja u potpunoj primeni, a da li će biti samo to ili više objekata koji će ući u kovid sistem zavisi samo od prijema pacijenata.

Kada je reč o idućoj sednici Kriznog štaba Stevanović je kazao da nije zakazana, i konstatovao da njih češće zakazuju preko medija.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)