Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Savet Filološkog fakulteta vratio je Staturarnoj komisiji na doradu i pravnu redakciju predloženi tekst statuta zbog brojnih propusta u izradi, saopštio je danas Filološki fakultet.

Kako se dodaje, dorađeni i ispravljeni tekst ubrzo će se u formi nacrta ponovo naći pred članovima Naučno-nastavnog veća.

U saopštenju se navodi da je Savet ocenio da je potrebno da se tekst Statuta vrati na doradu kako bi se usvojile primedbe koje je Ministarstvo prosvete dalo na naziv i ovlašćenja komisije koja sprovodi tehničke poslove oko izbora čelnika Fakulteta.

Treba usvojiti izmene i kako bi se brisao deo člana Statuta „koji diskriminiše“ članove Saveta koje imenuje osnivač i primenio isti princip kod kvoruma i potrebnog broja glasova u pogledu izbora članova Saveta i članova drugih radnih tela Fakulteta u skladu sa načelnim pravnim stavom Odbora za statutarna pitanja Univerziteta.

Saopštenje su potpisali v.d. dekanka Anđelka Mitrović, v.d. prodekanka za nauku Biljana Dojčinović, v.d. prodekanka za međunarodnu saradnju Jelena Vujić i potpredsednica Saveta Filološkog fakulteta Tatjana Samardžija Grek.

Agencija Beta prethodno je prenela da je Savet Filološkog fakulteta izglasao jutros novi Statut.

Usvajanje statuta treba da omogući da ta visokoškolska ustanova izadje iz institucionalne krize u kojoj se nalazi već neko vreme.

Problemi na Filološkom fakultetu u Beogradu nastali su nakon što je vršiocu dužnosti dekana prestao radni odnos zbog odlaska u penziju, a novi nije mogao da bude izabran zbog insistiranja Ministarstva prosvete da prethodno bude izglasan novi Statut.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar