Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Nastavno-naučno veće Filološkog fakulteta u Beogradu usvojilo je predlog Statuta koji će biti upućen Savetu fakulteta na razmatranje i usvajanje, iako u tekstu Statuta ima propusta i protivrečnosti, saopšteno je danas.

Dekanski kolegijum Filološkog fakulteta u v.d. statusu u saopštenju, koje potpisuje v.d. dekana Anđelka Mitrović sa saradnicima, podseća da se, zajedno sa većim delom kolektiva, „uprkos raznim ometanjima nekih nastavnika i njihovim suprotnim zahtevima“, izborio da se prvo usvoji novi Statut, a tek onda da se raspišu izbori za novog dekana Fakulteta.

„Ipak, pritisci i ometanja učinili su da tekst koji se upućuje Savetu na razmatranje i usvajanje ima neke propuste i protivrečnosti. Nastavno-naučno veće Filološkog fakulteta usvojilo je predlog Statuta koji će biti upućen Savetu na razmatranje i usvajanje“, navodi se u saopštenju.

Dekanski kolegijum takođe ocenjuje da je glasanje o amandmanima na nacrt Statuta proteklo u atmosferi „pritiska i zastrašivanja neistomišljenika“.

„U takvoj nekolegijalnoj atmosferi o amandmanima nije htelo da se izjasni oko 70 nastavnika, za pojedine amandmane je glasalo oko 100 nastavnika, dok je oko 120 nastavnika ignorisalo predloge za unapređenje teksta nacrta Statuta“, ocenio je u saopštenju Dekanski kolegijum Filološkog fakulteta.

Iz tih razloga, prema njihovom mišljenju, u Statutu ne samo da ima brojnih primera nedorečenosti i pravnih nelogičnosti, već i da će, ukoliko se ne uradi njegova pravna redakcija, taj dokument ubuduće otežavati rad Filološkog fakulteta i doprineti stvaranju još dubljeg razdora u toj sredini.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar