Mladen Sarcevic
Mladen Šarčević Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ocenjuje da grupa zaposlenih na Filološkom fakultetu u javnosti plasira iskrivljenu sliku o toj ustanovi, da "svoj nerad i neodgovornost pripisuje drugima", naročito resornom Ministarstvu dok sebe prikazuju kao nekakve žrtve iako, kako dodaju, činjenice govore apsolutno drugačije.

Resorni ministar Mladen Šarčević smatra da je reč, pre svega o neprofesionalnom odnosu prema obavezama, te očekuje da fakultet što pre uradi sve potrebno, jer bi u suprotnom, kako se dodaje u saopštenju, mogao da usledi prekid finansiranja te visokoškolske ustanove zato što ne postoje organi rukovođenja.

„Ne postoji nikakav haos na fakultetu, već samo borba za vlast. Nadamo se da će fakultet uraditi sve potrebno i da će se u kratkom roku sve stabilizovati“, kazao je on i naveo da će posebno tražiti odgovornost sekretara fakulteta koji nije ispunio obaveze.

Šarčević je podsetio da je izbor nekadašnjeg v.d. dekana Ljiljane Marković izvršio sam fakultet, kao i da joj je mandat prestao odlukom fakulteta. Nakon toga, organi fakulteta, takođe, su izabrali za v.d. dekana Anđelku Mitrović.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Pokrenuli su postupak za izbor dekana koji nije u skladu sa Zakonom. Ministarstvo je u mnogo navrata ukazivalo da moraju da se poštuju jasne zakonske procedure. Filološki fakultet je jedini fakultet u Srbiji koji nije doneo statut, iako je Zakon o visokom obrazovanju stupio na snagu u oktobru 2017. godine“, rekao je ministar.

Postupak za izbor dekana poništen je jer fakultet nije doneo statut, naveo je on i ukazao na potrebu sprovođenja onoga što zakon nalaže – a to je da se donese statut.

„Međutim, nekima na fakultetu, kao da ne odgovara da se država pridržava slova zakona i zatraženo je da ministar poništi odluke inspekcije, odnosno, da ih ignoriše. Naravno, to ne sme i ne može da se desi“, naveo je Šarčević.

Poslednji rok, po kontrolnim merama, za donošenje statuta bio je 2. oktobar, kada je krajem dana inspekciji dostavljen nacrt uz zahtev za produženje roka.

Ministarstvo je izašlo u susret zahtevima fakulteta i produžilo rok – tako da je Savetu fakultetu omogućeno da najduže u roku od dva dana donese statut.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Umesto da sazovu, sednicu Saveta i sednicu Nastavno-naučnog veća, oni kao da nisu u stanju to da urade i odgovornost prebacuju na druge. Nisu izabrali ni novog predsednika Saveta fakulteta, iako su to morali“, naveo je Šarčević.

Po njegovim rečima, Filološki fakultet dobio je i jasno upozorenje iz Rektorata.

Šarčević je ocenio i da je pokušaj lobiranja i nametanja budućeg dekana kroz stalne pritiske u određenom delu javnosti manipulacija istinom.

Ukoliko u najkraćem mogućem roku na fakultetu ne budu sprovedene sve aktivnosti, doneti potrebna akta i izabrani organi fakulteta, može da usledi prekid finansiranja te visokoškolske ustanove, jer ne postoje organi rukovođenja, navodi se u saopštenju.

U kontrolnom inspekcijskom nadzoru početkom septembra utvrđeno je da Fakultet nije doneo statut, a da je počeo proceduru izbora novog dekana.

Prosvetna inspekcija je donela rešenje u kome nalaže fakultetu da donese statut i poništi konkurs za izbor dekana, navode iz Ministarstva.

Uprava Filološkog fakulteta saopštila je ranije danas da je glasanje o amandmanima na nacrt Statuta počelo, što je prvi i najvažniji korak ka stvaranju propisa na čijem temelju će započeti izbori za novog dekana.

U saopštenju, koje su potpisali v.d. dekana Filološkog fakulteta prof. dr Anđelka Mitrović, v.d. prodekana za nauku prof. dr Biljana Dojčinović, v.d. prodekana za međunarodnu saradnju prof. dr Jelena Vujić, potpredsednica Saveta Filološkog fakulteta doc. dr Tatjana Samardžija Grek, navode da trpe pritiske i neosnovane kritike.

S druge strane, deo nastavnika i saradnika Filološkog fakulteta zatražio je juče hitno zakazivanje sednice Saveta Filološkog fakulteta i izbor novog v.d. dekana koji bi u skladu sa zakonom upravljao fakultetom do usvajanja novog Statuta i izbora novog dekana.

Oni traže i hitno zakazivanje sednice Nastavno-naučnog veća i glasanje o novom Statutu, kao i da u skladu sa zakonom i univerzitetskim propisima profesorke Ljiljana Marković i Anđelka Mitrović, sada v.d. dekana, odu u penziju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram