Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Grupa građana niškog naselja Brzi Brod, ponovo je sprečila gradnji dalekovoda u tom naselju, saopštilo je preduzeće Elektromreže Srbije. U saopštenju se navodi da je izvođačima radova i predstavnicima EMS prilaz parcelio bio zagrađen vozilima, dok je iskopana rupa za stubno mesto zatrpana i na tom mestu je postavljen drveni krst. Rečeno je takođe da je pomenuta grupa građana obavestila izvođače radova i predstavnike EMS da će radovi biti ometani ne samo na jednom stubnom mestu, već i na ostalim lokacijama.

Ovi postupci, kazali su u Elektromrežama Srbije, svakako nisu u granicama argumentovane, civilizovane i razumne komunikacije i prevazilaze granice „mirnih okupljanja“.
U saopštenju se navodi da zahtevi stanovnika Brzog Borda za postavljanju podzemnih kablova u tom delu trase nemaju nikakvo ekonomsko niti tehničko utemeljenje.

„Dalekovodi ni u jednom delu trase ne prelaze preko objekata. Osim toga, projektanti su na ovom vodu, projektovali provodnike minimalne visine od 14 metara, iako zakon predvidja da mogu biti i na osam metara od zemlje“, istakli su u Eelektromrežama Srbije.

Foto: Privatna arhiva

Navedeno je i da je EMS za igralište proverio „sigurnosna rastojanja“ i utvrdjeno je da nema nikakvih bezbednosnih prepreka za njegovo korišćenje.

„Isključiva svrha gradnje ovog dalekovoda je priključenje distributivne trafo-stanice „Niš 6“ na prenosni sistem. Time će će biti obezbedjeno sigurno snabdevanje električnom energijom stanovnika Niša i okoline. Ometanje gradnje ovako ključnog elektroenergetskog projekta, imatće posledice na energetsku situaciju ne samo u naselju Brzi Brod, već i u celom Nišu“, istakli su u Eleiktromrežama Srbije.

U saopštenju je naglašeno da će dalekovod čija je gradnja planirana stvarati električno i magnetno polje koje je mnogostruko manje od propisanih, što se može videti i iz Studije o proceni uticaja na životnu sredinu.

„Elektromreža Srbije ne gradi ovaj dalekovod iz svog hira ili iz razloga što ne zna gde da uloži osam miliona evra, koliko iznosi vrednost projekta, već zato što je to neophodnost za grad Niš i njegove stanovnike“, kazali su u EMS.

PROČITAJTE JOŠ

„Rečeno im je da će, ukoliko se pokuša nastavak radova, biti isceniran i incident za koji će biti okrivljen EMS. Najavljeno je i masovnije izvodjenje žena i dece, vezivanje za dalekovodne stubove, a čule su se i pretnje o postavljanju eksploziva na mestima gde bi trebalo da se nalaze dalekovodni stubovi“, istaknuto je u saopštenju.

Elektromreže Srbije, dodali su, očekuju da izvodjačima radova bude omogućen nesmetan pristup gradilištima, da oni tamo budu bezbedni i da svoj posao obavljaju bez ikakvih uznemiravanja ili pretnji.

Stanovnici Brzog Broda negirali su tvrdnje EMS i rekli da nikakvog fizičkog sukoba niti blokade nije bilo

“Automobili su bili parkirani 100 metara od gradilišta, tako da su iz EMS-a mogli da priđu sa više strana da su hteli. Oni su izabrali da od sebe prave žrtve”, kazali su za lokalne medije stanovnici ovog naselja.

Najavili su da će tužiti EMS zbog tvrdnji da su meštani pretili izvodjačima radova postaljanjem dinamita.

„Istina je da će žene i deca, mladi i stari, kada dodje vreme, mirno stati pred mašine i čuvati svoje naselje“, istakli su Brzobrodjani.

Stanovnici pomenutog niškog naselja tri puta su za protekle dve nedelje protestovali i blokirali saobraćajnicu od Niša do Niške Banje zbog gradnje dalekovoda u blizini njihovih kuća i iznad dečijeg igrališta i sportskih terena.

Gradjani traže da dalekovod i u delu njihovog naselja bude izgradjen podzemno.
Istakli su da je reč o trasi dužine tri i po kilometara, na kojoj će biti postavljeni provodnici snage dva puta 110 kilovolti.

BONUS VIDEO: Protest Brzi Brod

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)