Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Više od 2.000 stanovnika niškog naselja Brzi Brod protestovalo je popodne zbog početka radova na izgradnji dalekovoda u tom naselju. Nakon okupljanja kod lokalne crkve učenici protesta organizovali su protestnu šetnju naseljem, a potom Bulevarom svetog cara Konstantina, zbog čega je na oko sat i po bio blokiran saobraćaj u traci koja iz Niške Banje vodi ka Nišu. Stanovnici Brzog Broda su, kao i na prvom protestu održanom minulog vikenda, zatražili od nadležnih da izmene projekat i da u njihovom naselju, kao i ostalim delovima grada dalekovod bude izgradjen podzemno, a ne nadzemno.

Novak Popović istakao je da meštani ne žele da stopiraju gradnju dalekovoda, već samo da se projekat izmeni.

„Imali smo sastanak sa predstavnicima grada, Elektromreže Srbije, Ministarstva rudarstva i energetike. Naš usmeni dogovor je bio da radovi budu zaustavljeni dok se ne formira Vlada Srbije. Medjutim, Elektromreže nisu ispoštovale dogovor, već sutradan su nastavili sa radovima“, rekao je Popović.

On je kazao da im „zdrav razum“ nalaže da ne treba da dozvole da dalekovod bude izgradjen tamo gde su dečija igrališta, letnjikovci, bedem i lokalna crkva.

„Protest je miran, sa jasnim ciljem i stavom. Apelujemo na nadležne da izmene projekat“, naglasio je Popović.

Prema njegovim rečima, radovi na izgradnji dalekovoda su juče zaustavljeni zato što je grupa od 40 ili 50 gradjana stala ispred mašina, ali stanovnici Brzog Broda imaju informacije da će radovi u utorak biti nastavljeni.

PROČITAJTE JOŠ

Ivan Cvetanović kazao je da stanovnici Brzog Broda imaju veliko iskustvo sa protestima i podsetio da su pre petnaestak godina tako izdejstvovali izgradnju nove škole, vrtića i ambulante.

„Nije u našem maniru da ovo učestalo radimo, ali sam siguran da će protest biti nastavljen u kontinuitetu sve dok ne budemo našli kompromis i jedno zajedničko rešenje za obe strane. Ukoliko nastave da rade, nastavićemo da protestujemo, ali u sve većem i većem broju“, istakao je Cvetanović.

Biljana Vasić je kazala da su izgradnjom dalekovoda na direktnom udaru stanovnici Pustorečke ulice, jer su njihove kuće najbliže provodnicima.

„Mi već imamo u blizini naših kuća dalekovode, a sada žele da nam postave nove i da nam zbog toga oduzmu delove placeva koje smo legalno kupili prilikom gradnje kuća“, izjavila je Vasić.
Ona je istakla da stanovnici Brzog Broda zahtevaju da stručna lica izmere nivo zračenja i da im ti parametri budu dostupni.

„Kažu nam da je uradjena Studija o proceni uticaja na životnu sredinu, ali koliko smo videli u toj studiji nema parametara koji pokazuju koliko je zračenje dalekovoda“, izjavila je Vasić.
Stanovnici Brzog Broda su tokom protesta nosili srpske zastave i majice sa natpisima „Kada nepravda postane zakon otpor postaje dužnost“.

Gradjani na čelu protestne kolone nosili su transparente na kojima je pisalo „Stop dalekovodima“ i „Biće kasno kad vam bude jasno“.
Iz Elektromreža Srbije juče su se oglasili saoštenjem u kome su naveli da je grupa gradjana iz naselja Brzi Brod fizički sprečila izvodjače radova na gradnji dalekovoda od trafo stanice „Niš 2“ do trafo stanice „Niš 6“ da pristupe gradilištu.

U saopštenju je navedeno da su gradjani „neovlašećeno i nezakonito“ postupili i da njihovi zahtevi za prekid ili radikalnu izmenu tog projekta nemaju „niti tehničko, niti ekonomsko opravdanje“.

Prihvatanje zahteva meštana, dodali su, bilo bi u potpunoj suprotnosti sa dužnostima i zakonskim obavezama EMS kao operatora prenosnog sistema.

„Možemo da razumemo zabrinutost pojedinih stanovnika Brzog Broda, ali ih još jednom uveravamo da od ovog dalekovoda neće imati štetu, već korist – kako oni, tako i njihovi sugradjani u ostalim delovima Niša“, navedeno je.

U tom preduzeću su podsetili da se radi o značajnom elektroenergetskom objektku koji se gradi po najsavremenijim svetskim standardima.

BONUS VIDEO: Protest u ulici Vojvode Putnika u Nišu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar