Goran Vesić Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Udruženje Sačuvajmo Cetinjsku i Zetsku ulicu najavilo je danas da će, nakon što je Grad Beograd izgubio spor po tužbi stanara Cetinjske ulice zbog buke iz ugostiteljskih objekata, predati u pisarnici gradske skupštine primerak teksta presude za zamenika gradonačelnika Gorana Vesića i tražiti od njega i gradske uprave hitno sprovođenje svih propisa.

Grad će, odlukom Apelacionog suda, morati da im plati nadoknadu štete, a presuda je pravosnažna, te grad nema pravo žalbe.

Vesić godinama unazad ne ispunjava obećanje da će rešiti problem noćne buke za ceo grad, pravdajući se nedostatkom ovlašćenja, navodi Udruženje u saopšenju.

Nakon prvostepene presude izrečene u junu 2021. godine, u kojoj je navodeno da gradska uprava nije na pravilan i delotvoran način koristila svoja zakonska ovlašćenja iako je bila upoznata sa postojanjem problema buke u Cetinjskoj ulici, Apelacioni sud potvrdio je da tuženi nije u potpunosti ispunjavao dužnosti iz Zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini.

„Presuda predstavlja značajan pravni uspeh koji dokazuje da su stanovnici Cetinjske imali osnov da pokrenu borbu pred sudom“, rekla je advokatica stanara Cetinjske Marina Mijatović.

Kako je objasnila, presuda potvrđuje da se u Cetinjskoj emituje buka koja je iznad propisanog nivoa i koja predstavlja zagađenje životne sredine u kojoj nije moguć život.

Grupa stanara Cetinjske podnela je tužbu protiv Beograda u decembru 2018. godine, zbog smetanja bukom iz brojnih noćnih klubova u toj ulici, koje su prijavljivali nadležnima od početka 2016. godine.

U toku pripremnog ročišta predloženo je mirno rešavanje spora, ali na zakazane medijacije predstavnik grada nijednom nije došao.

Zbog propusta da ih zaštiti, Grad će iz budžeta platiti odštetu i sudske troškove u vrednosti od najmanje 1.600.000 dinara, navedeno je u saopštenju.

BONUS VIDEO Vesić na Makišu: Radovi za izgradnju metroa teku po planu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare