Foto;Shutterstock

Predstavnice Inicijative "Mame su zakon" predale su Skupštini amandmane na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. Iz Inicijative poručuju da se nadaju da će amandmani biti usvojeni, ali ukoliko se to ne desi njihova borba će se nastaviti.

Amandmani na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom naći će se pred poslanicima 23. juna, kada će biti raspravljano da li će se usvojiti.

Tatjana Macura iz Inicijative „Mame su zakon“ kaže za Nova.rs da su oni iz Inicijative delimično zadovoljni pregovorima i izmenama koji sada dolaze na dnevni red.

„Pre svega to se odnosi na majke koje su rodile decu invaliditetom, koje više neće morati da biraju između naknade koja ima veze sa njihovim zaradama i naknadama na koje ima pravo njihovo dete. Druga izmena koja ima veze Ustavnim sudom je naknada koja obavezuje državu da isplaćuje naknadu u visini republičkog minimalca za žene na poroditeljskom odsustvu. Treća izmena koja je takođe uslovljena odlukom Ustavnog suda tiče se poljoprivrednih osiguranica, kojima se menja broj meseci koji ulazi u obračun smanjuje sa 24 na 18“, rekla je Macura za Nova.rs.

Macura da je nastala jedna izmena u direktnim pregovorima sa Vladom Republike Srbije tiče se naknade na koju imaju pravo žene sa visokim prihodima.

„Žene koje imaju zaradu veće od tri prosečne zarade u Srbiji, a mi smo tražili da se podigne na pet prosečnih zarada kao što je bilo u prethodnom rešenju. Naši amandmani idu u pravcu da bi ovaj zakon mogao još više da se proširi, ali nadamo se da će biti prostora u budžetu. Jedan od amandmana tiče se i obaveze države da minimalnu naknadu tokom porodiljskog isplaćuje dokle god su žene odsutne sa posla. On zahteva velika izdvajanja, ali probaćemo da promenimo i tu odredbu. Drugi amandman se tiče smanjenje broja meseci 18 sa 24. U pitanju je tehnička izmena“, istakla je ona i dodala je da će sledeće nedelje razgovarati sa narodnim poslanicima.

„Mi ćemo pokušati da dođemo do što većeg broja poslanika. Dobar deo narodnih poslanika su već bili u nekoliko saziva i znaju o čemu se radi. Veoma je važno da kada krene rasprava da oni budu svesni koji su problemi. Želimo da im ukažemo da ako se i ne usvoje amandmani, da naša borba ne prestaje i da ćemo nastaviti da se borimo“, zaključila je Macura.

Početkom juna Vlada je usvojila na sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji predviđa da pun mesečni iznos naknade zarade porodilja, odnosno plate za vreme porodiljskog odsustva, ne može biti manji od minimalne zarade utvrđene na dan početka ostvarivanja tog prava.

Vlada je navela da je brisana odredba kojom nije bilo moguće istovremeno korišćenje prava na naknadu zarade za vreme odsustva sa rada radi posebne nege deteta i dodatka za pomoć i negu koje dete ima po osnovu invaliditeta. Sada roditelji ta prava mogu koristiti istovremeno, odnosno kumulativno.

Takođe, od 1. januara 2022. godine zaposlene žene, žene koje samostalno obavljaju delatnost ili su angažovane po osnovu fleksibilnih oblika rada, a ostvaruju prihode koji su veći od tri prosečne zarade u Srbiji, moći će da ostvare naknadu zarade i ostale naknade u visini do pet prosečnih zarada na dan otpočinjanja odsustva.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar