Foto: Shutterstock

Udruženje "Mame su zakon" poručilo je danas, nakon analize predloženih izmena Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, o kojima je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju otvorilo javnu raspravu, da se moglo učiniti više na zaštiti porodice, majki i dece.

Od pozitivnih izmena izdvajamo one koje se tiču majki koje imaju dete sa invaliditetom, kazne namenjene institucijama, rukovodiocima i izvršiocima koji prave propuste u radu, navodi se u saopštenju i naglašava kako u tekstu nema izmena u odnosu na majki koje nemaju 18 meseci vezanog radnog staža.

Nema nijedne izmene koja se tiče porodilja preduzetnica, nema garantovane minimalne naknade zarade tokom nege deteta, nema unetih izmena za žene koje moraju da održavaju trudnoću, nema izmena koje se tiču žena koje zarađuju više od tri prosečne zarade i nema podrške za majke koje su rodile više od četvoro dece, ukazalo je udruženje „Mame su zakon“.

Predloženim izmenama prepoznaju se majke koje su rodile petoro dece, ali samo u slučaju kada je neko od dece preminulo ubrzo posle rođenja i ako majka za to dete nije ostvarila prava iz Zakona, dok druge porodice koje imaju više od četvoro dece ovaj zakon ne prepoznaje, naglašeno je u analizi predloženih izmena Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Udruženje „Mame su zakon“ ističe da su predložene izmene zakona „korak napred, ali nisu dovoljne da bi se moglo reći da su obuhvaćeni najveći problemi“ koji postoje sa primenom ovog Zakona. Zbog toga će, kako je najavljeno, uputiti amandmane na taj predlog

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar