Goran Vesić i stanari Bloka 37 na Novom Beogradu Foto:Goran Srdanov/Nova.rs/Vesna Lalić/Nova.rs

Kada je pre više od pola godine u novobeogradskom Bloku 37 austrijska kompanija „Durst“ započela radove na izgradnji objekta, stanari su ustali protiv samovoljnih investitora.

Višemesečna borba stanara ovog bloka protiv privatnog investitora koji je u njihovom kraju planirao izgradnju poslovnog objekta još uvek nije gotova. Mesecima nakon „živog zida“ oko mesta gradnje, redovnih protesta, podrške Gorana Vesića protiv ove, kako kaže, „zgrade monstruma“ i obećanja da niko neće graditi ništa u njihovom kraju, oni su krajem prošle godine najavili novi protest.

Prema rečima stanara, rokovi za rešavanje njihovog problema do sada su pomerani nekoliko puta.

Podsećamo, pored toga što je Vesić stao na stranu stanara Bloka 37, na svom Fejsbuk nalogu je pre oko sedam meseci napisao da, iako je urbanističkim planom iz 2016. godine smanjena predviđena spratnost za ovu lokaciju, investitor, koristeći plan iz 2009. „ima sve dozvole da izvrši gradnju“.

Čini se da privatni investitori vide novobeogradske blokove kao laku metu i dobro mesto za divlju gradnju. Naime, sada su stanari Bloka 8 suočeni sa potencijalnim gubljenjem parkinga, sužavanjem ulice, ali i mogućnošću da u svojim stanovima ostanu bez prirodnog dnevnog svetla.

Na uglu Bulevara Mihajla Pupina i ulice Goce Delčeva, ispred zgrada poznatih i kao “kineski zid”, planirana je gradnja stambeno-poslovnih objekata, površine oko 42 hiljade kvadrata. Kako bi obezbedili potrebnu površinu za ove objekte, privatni investitori planiraju rušenje robne kuće „Centrotekstil“. Takođe, ovi objekti zauzeli bi zelenu površinu pored robne kuće, kao i deo parkinga, čime bi između 150 i 200 stanara ostalo bez parking mesta, na koje imaju zakonsko pravo.

Ovde nije kraj problemima koje bi divlja gradnja prouzrokovala. Naime, u slučaju ove izgradnje, suzio bi se put koji prolazi kroz ulicu, koji je već uzak toliko da tuda ne može da prođe vatrogasni kamion.

Stanari bloka 8 najavili su protest u subotu sa početkom u 11 časova i istrajni su u svojoj nameri da ne dozvole nikome da ugrožava njihove osnovne životne potrebe.

BONUS VIDEO Zgrada zamalo pala na izviđače radova

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar