Izvor: Urbanistički projekat/PC Art, Dragan Mujan/Nova.rs

Gradnja nove višespratnice u beogradskom Bloku 8 preti da ugrozi dostupnost prirodnom svetlu, a samim tim i kvalitet života stanara obližnjih zgrada, kao i pristup parkingu.

Na uglu Bulevara Mihajla Pupina i ulice Goce Delčeva, ispred zgrada poznatih i kao “kineski zid”, na mestu robne kuće “Centrotekstil” i javne zelene površine, planirana je gradnja stambeno-poslovnih objekata čija bi površina iznosila oko 42 hiljade kvadrata.

Kako je navedeno u saopštenju novobeogradskog odbora Stranke slobode i pravde (SSP), izgradnja zgrada od 10 i više spratova predstavljala bi “novi urbanistički zločin”.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ipak, ovo nije jedini problem sa kojim bi se suočilo više od dve hiljade stanara “kineskog zida”. Prema rečima jedne od stanarki, osim zelene površine i prostora na kojem je sada robna kuća “Centrotekstil”, a čije je rušenje planirano, građani ovog dela grada ostali bi i bez značajnog dela parkinga, a suzio bi se već problematičan put koji vodi kroz ulicu.

“Imali smo situaciju u kojoj vatrogasni kamion nije mogao da prođe kroz ulicu jer je preuska, zamislite da je još više suze”, rekla je jedna od stanarki za naš portal. Ona u svojoj brizi nije usamljena, te su stanari oformili Fejsbuk grupu za svakodnevni kontakt, ali i napravili peticiju.

“Razumem da nema prostora za izgradnju novih zgrada, ali mislim da je zelena površina ipak mnogo važnija”, slažu se i drugi stanari, koji će u subotu u 11 časova organizovati protest.

Kako je za portal Nova.rs objasnio jedan od njih, u ovim zgradama stanuje preko dve hiljade ljudi, u oko 470 stanova.

Izvor: Urbanistički projekat/PC Art

“Ova zelena površina i park imaju komercijalnu namenu, a sada će tu biti stambeni objekti. Neka gradi ko šta hoće, ali po zakonu svako od nas ima pravo na parking mesto, a izgradnjom ove zgrade ostali bismo bez 150 do 200 parking mesta”, objasnio je naš sagovornik. Razgovarali smo i sa upravnikom jedne od zgrada koji kaže kako su potencijalne sporne gradnje u ovom kraju čest slučaj. Prema njegovim rečima, još je 2013. godine list “24 sata” pisao o tome kako je Filip Cepter imao nameru da na robnu kuću dozida još dva sprata, kako bi tu otvorio terene za mini golf.

“Sada planiraju da izgrade dve zgrade od po 14 spratova – jednu stambenu, a jednu poslovnu, u belgijskom crnom staklu. Dobro ste me čuli”, rekao je upravnik, dodavši da će zgrade biti lamelom povezane sa robnom kućom. Prvobitni plan je bio da se tu “seče” trotoar i ulazi u podzemnu garažu, ali kako nisu dobili dozvolu, investitori su odlučili da se podzemna garaže nađe ispod sporne zelene površine.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Upravnik zgrade objasnio je da to zbog cevi nije moguće, kao i da je rušenje robne kuće problematično.

Sve će se srušiti

“Ljudi, ako nam ovde sazidaju zgradu od 42 hiljade kvadrata, sve ovo će se srušiti”, zabrinut je upravnik. Kako navodi, Goran Vesić i Aleksandar Šapić menjaju plan regulacije, a investitori su firme koje su već godinama u stečaju.

“Nije problem što ću kroz prozor da gledam komšije, što ću videti kad ko spava, jede ili se kupa. Problem je što neću imati svetlost i vazduh koje imam sada. Ovo nije humano”, poručio je za kraj upravnik zgrade.

U svom dopisu novinarima, stanari Bloka 8 rekli su da će planirani objekat biti visok 35 metara.

“Isti se ne može rešiti prostim Urbanističkim projektom, već traži Plan detaljne regulacije, traži posebne analize koje investitor nije poštovao. Duga lista nepravilnosti navodi nas na pomisao da je odgovorni urbanista, koji je ovakav plan uradio, grubo odstupajući od zakona i planova višeg reda ugrozio interes javnosti, i to svesno”, piše u dopisu.

Ova situacija slična je onoj iz Bloka 37. Podsećamo, austrijska kompanija “Durst” pre više od pola godine započela je radove na izgradnji objekta u ovom novobeogradskom bloku. Stanari su tada započeli sa protestima, a zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, izjavio je da je ovo “zgrada monstrum”. Ipak, na svom Fejsbuk profilu napisao je da, iako je urbanističkim planom iz 2016. godine smanjena predviđena spratnost za ovu lokaciju, investitor, koristeći plan iz 2009. ima sve dozvole da izvrši gradnju.

Stanari Bloka 37 najavili su krajem prošle godine mogućnost organizovanja novih protesta, jer su, kako kažu, rokovi za rešavanje njihovog problema više puta pomereni.

BONUS VIDEO Zgrada zamalo pala na izvođače radova

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare