Dragoslav Sumarac i Konstantin Samofalov
Dragoslav Šumarac i Konstantin Samofalov Foto:Privatna arhiva

"Dok zamenik gradonačelnika kaže da treba zaustaviti rušenje, u realnom životu jedino što ova vlast radi je da ruši, a i za to im neretko i ne treba dozvola", predsednik odborničke grupe "Oslobodimo Vračar" i generalni sekretar SDS Konstantin Samofalov.

„Mediji su preneli da je Goran Vesić izjavio da će ove nedelje predložiti „da u zaštićenim kulturno-istorijskim celinama na Vračaru bude dozvoljena gradnja prizemlja, jednog sprata i potkrovlja, a najviše prizemlja, dva sprata i potkrovlja, i poručio da niko više neće dobiti dozvolu za rušenje“. Isto tako, Vesić je rekao da ‘ne mora svaka kuća da se pretvori u soliter'“, rekao je Samofalov.

On je dodao kako su izjave Gorana Vesića vrhunsko licemerje.

„U vreme njihovog upravljanja na opštini Vračar zabeleženo je nikad više slučajeva otvorenog investitorskog nasilja i ugrožavanja imovine i bezbednosti građana. Iz gramzivosti prema kvadratima i profitu, a isto tako iz nemara i neznanja, zabeleženi su i slučajevi rušenja objekata. Uz sve navedeno, desilo se i rušenje predratne vile, a i to bez dozvole…  U mandatu SNS krajnje sumnjivi investitor i izvođač radova dobili su dozvolu za gradnju, što je rezultiralo potkopavanjem temelja susedne zgrade i njenog urušavanja u Vidovdanskoj ulici“, ističe on.

Samofalov navodi da je investitoru račun više puta bio u blokadi, te da je osnivački kapital firme iznosio 1000 dinara.

„Dok se izvođač radova prethodno bavio snimanjem sado-mazo filmova, a osnovni kapital mu je svega 100 dinara. Dok se Grad ne naplati (a teško da je investitor solventan), tu su Beograđani da plate štetu koju su počinili izabrani investitor i izvođač radova Srpske napredne stranke. Nakon toga, očekujemo da će neki novi investitor sada graditi na dve parcele. Mada, gradnja i dalje nije počela, a Vesić je letos stanarima obećao nove stanove za godinu dana. Ko njemu još da veruje? Kada smo kod kvadrature i spratnosti objekata, s obzirom na to da već devetnaest nedelja protestujemo ispred opštine Vračar, tražeći krivičnu i političku odgovornost za lica koja su kroz niz nepravilnosti dovela do toga da dođe do potkopavanja temelja susedne zgrade sa gradilišta na Vidovdanskoj, podsetićemo Vesića i na sledeće: Investitor stambene zgrade u Vidovdanskoj imao je dozvolu za izgradnju četvorospratnice sa prizemljem, potkrovljem i dvospratnom podzemom garažom“, poručuje on.

Samofalov kaže da je grad izdavanjem lokacijskih uslova dozvolio da nova zgrada bude potpuno naslonjena na susednu, staru, koja se i urušila.

„Za Gorana Vesića je to bila prirodna katastrofa, pa se čak pozvao i na nepostojeći Zakon o prirodnim katastrofama, ali ne, Vesiću, nije to nikakva prirodna katastrofa kako si nastojao da predstaviš, već su vaši investitori i izvođači radova nemarom i korupcijom ugrozili su bezbednost i imovinu građana. Prema izveštavanju medija u Južnom bulevaru kod broja 94 došlo je do urušavanja gradilišta.Goran Vesić je izjavio da su ”dešavanja na gradilištu klasičan primer širenja lažnih vesti i dodao da je jedan opozicioni aktivista pozvao policiju i lažno prijavio da se tu srušila zgrada“.S obzirom na to da se mnogo puta pokazalo da Vesiću ne možemo verovati, na pisarnici GO Vračar ispred odborničke grupe ”Oslobodimo Vračar” podneo sam odborničko pitanje kojim zahtevamo od opštine da od Policijske stanice Vračar hitno zatraži izveštaj o pomenutom događaju, kako bi odbornici SO Vračar, građani i zainteresovana javnost bili obavešteni o tome šta se tačno dogodilo i da li je reč o širenju lažnih vesti, što sa sobom otvara i pitanje o načinu izveštavanja medija o pomenutom događaju“, objašnjava on-

Podsećajući na rušenje koje se dogodilo u ulici Internacionalnih brigada 47, Samofalov je rekao da je rušenje predratne vile izvedeno bez dozvole nadležnog organa.

„Investitor je već gradio u komšiluku i ima veze u SNS-u, pa je tako bio u mogućnosti da u subotu rano ujutru počne sa realizacijom, verovatno usmeno dogovorenog projekta. Podsećanja radi, u septembru prošle godine, Goran Vesić je  isto tako usmeno, bez ikakve zvanične odluke opštinskog ili gradskog organa zabranio realizaciju projekata na teritoriji opštine Vračar. Iz navedenog vidimo da je to njegov modus operandi, a kada Vesićeva reč postane zakon i proizvodi pravno dejstvo, to nanosi štetu investitorima, posebno onima koji svoj posao obavljaju savesno, a potom i građanima Vračara.  Pošto Vesić kaže da ne mora svaka zgrada da bude soliter, evo još jednog gratis saveta: Neka prošeta do ugla Kursuline i Njegoševe ulice i obrati pažnju na zgradu čija spratnost znatno prevazilazi spratnost susednih objekata i tako narušava lepotu ove ambijentalne celine. Kada to uradi, usput da zatraži od tužilaštva i policije da ispitaju eventualne koruptivne radnje i umešanost najviših funkcionera gradske i opštinske vlasti. A ima tu još mnogo posla“, smatra Samofalov.

On je na kraju rekao da se sva dešavanja opštini Vračara sprovode uz aminovanje  gradskih i opštinskih vlasti, koji pred izbore, kako dodaje, glume sebi opoziciju.

„Sad su se setili su se setili bahatih investitora i organizuju kvazi proteste. Srušena vila u Internacionalnih brigada 47 ne može biti vraćena u prvobitno stanje (kako razna satelitska društva i udruženja zahtevaju), niti je rešenje zamrzavanje razvoja i izgradnje na celoj opštini. Stoga, mi nastavljamo da se borimo za interes i prosperitet građana Vračara i da tragamo za odgovorima i tražimo odgovornost nadležnih u slučaju Vidovdanska“, kaže Samofalov.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar