Šta je to „hibridni model“ koji čeka studente od 1. oktobra

Društvo 22. avg. 202009:51 > 10:13
Podeli:
Foto: N1

Nova akademska godina na fakultetima u Beogradu treba da počne 1. oktobra. Prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu Petar Bulat za naš portal kaže da će se oko 10. ili 15. septembra znati finalan plan za početak nastave na fakultetima, a sve zavisi od epidemiološke situacije. Naš sagovornik kaže da je sada rano za neka konačna rešenja. U međuvremenu, uz poštovanje svih epidemioloških zaštitnih mera, traju ispitni rokovi, a sve je spremno i za drugi upisni rok koji počinje 2. septembra.

„Verovatno  ćemo ići na taj hibridni model, predavanja onlajn, a vežbe u manjim grupama uživo. Definisaćemo kako krećemo, jer ako se situacija nastavi ovako u pozitivnom pravcu možda dođemo, do toga da kod nas nema kovid pozitivnih, onda bismo išli na punu i klasičnu nastavu. Epidemiolozi će da procene i daju poslednju reć. Oko 10, eventualno 15. septembra bi trebalo da bude poznato – nismo mogli da imamo finalnu odluku oko toga kako ćemo od oktobra da radimo“, kaže Bulat.

PROČITAJTE JOŠ...

Prema rečima našeg sagovornika, u Studentskim domovima je još uvek manji broj studenata od uobičajenog i punog kapaciteta, ali se akademci polako vraćaju, jer nakon kraće letnje pauze ponovo počinju njihove obaveze i polaganje ispita.

„Studentski domovi su jako dobro organizovani. Oni su i u maju, nakon ukidanja vanrednog stanja, jako dobro odreagovali. Nadam se da će i ovoga puta sve proći kako treba, mislim da su studentski domovi spremni, barem tako deluje sve ovo vreme“, kaže Bulat.

Epidemiološke mere i procedure

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ je nakon ukidanja vanrednog stanja i ponovnog početka rada fakulteta izdao uputstvo i sve precedure kojih fakulteti treba da se pridržavaju. U međuvremenu, kažu u Rektoratu Univerziteta u Beogradu, nije bilo novih preporuka niti smernica.

Foto: Nemanja Jovanović

1. Pre početka rada fakulteta, a i svakodnevno sprovoditi čišćenje i dezinfekciju prostora, pribora i opreme, kao i provetravanje prostorija najmanje pola sata nakon čišćenja.

2. Radnici na fakultetima i studenti moraju biti bez simptoma koji ukazuju na COVID-19 (povišena temperatura i jedan od znakova i simptoma – kašalj, kratkoća daha, otežano disanje, gubitak čula ukusa i mirisa) pri dolasku na fakultet.

3. Na ulazu u objekat postaviti dezobarijeru – sunđer ili krpu dobro natopljenu dezinfekcionim sredstvom na bazi hlora, kao i dozer sa sredstvom za dezinfekciju ruku na bazi 70% alkohola.

4. Potrebno je da poslodavac obezbedi dovoljne količine lične zaštitne opreme za zaposlene, sredstava i pribora za čišćenje i dezinfekciju, kao i dozer sa sredstvom za dezinfekciju ruku na bazi 70% alkohola u amfiteatrima, čitaonicama i svim ostalim prostorijama gde studenti borave i uče. Takođe, neophodno je obezbediti i dovoljne količine toplomera i informacije gde se studenti mogu javiti kako bi u slučaju da se osećaju loše mogli da izmere svoju telesnu temperaturu.

5. Studente organizovati u manje grupe tokom nastave, a veličinu grupe odrediti na osnovu broja mesta u amfiteatrima, učionicama, vežbaonama i dr. tako da udaljenost između studenata bude najmanje dva metra. Ne preporučuje se zadržavanje studenata u većim grupama nakon predavanja po hodnicima, u dvorištu ili drugim mestima.

6. Raspored predavanja organizovati tako da između predavanja bude dovoljno duga pauza kako se dve grupe studenata ne bi susretale i kako bi se ostavilo vremena za čišćenje, dezinfekciju i provetravanje prostora gde su studenti boravili. Preporučije se da se početak predavanja sačeka u amfiteatrima ili vežbaonama.

7. Održavanje ispita organizovati tako da se termini ispita ne preklapaju i da čekanje studenata ispred prostorije gde se ispit održava bude što kraće uz održavanje preporučene udaljenosti između studenata od najmanje dva metra.

8. Zaposleni na fakultetu i studenti moraju da nose maske, tako da maska prekriva usta, nos i bradu,  uz redovno sprovođenje mere lične higijene, posebno pranja ruku sapunom i vodom u trajanju od najmanje 20 sekundi ili dezinfekcije ruku sredstvom na bazi 70% alkohola. Ne dodirivati lice, posebno usta, nos i oči pre pranja ili dezinfekcije ruku, ne deliti hranu.

9. Redovno čistiti prostor objekta uključujući pranje i dezinfikovanje podova, zidova, vrata, stolova, stolica, kvaka, prekidača za svetlo, ručki ormarića, slavina i drugih površina koje koristi veći broj lica, najmanje dva puta dnevno, po potrebi i češće upotrebom sredstava na bazi 70% alkohola.

10. Prostorije redovno provetravati uz omogućavanje kontinuiranog protoka vazduha. Ne koristiti veštačku ventilaciju.

11. Obezbediti obeležena mesta za higijensko odlaganje otpada (upotrebljenih maski i dr). Otpad odlagati u kesu smeštenu u kanti sa pedalom za nožno otvaranje ili otvorene kako bi se izbeglo dodirivanje površine kante. Kese sa otpadom zavezati pre bacanja u kontejner i dalje tretirati u skladu sa procedurom za upravljanje uz propisane mere zaštite

12. Ne organizovati skupove, proslave i slična dešavanja na fakultetu, kao ni grupne posete mestima gde se očekuje okupljanje većeg broja osoba.

13. Preporuka je da kafeterije i slični prostori gde se prodaje i služi voda, sokovi, kafa ili hrana, a koji se nalaze u sklopu fakulteta, ne rade do daljnjeg, kako bi se sprečilo okupljanje većeg broja osoba na jednom mestu i sprečilo zadržavanje u grupama.

14. Potrebno je da svi zaposleni bar dva puta dnevno, mere temperaturu i proveraju da li imaju neki od simptoma koji mogu ukazivati na COVID-19 (povišena temperatura i jedan od znakova i simptoma – kašalj, kratkoća daha, otežano disanje, gubitak čula ukusa i mirisa), a posebno pre dolaska na posao. U slučaju pojave simptoma koji ukazuju na COVID-19 zaposleni  treba da se javi nadređenom i ne dolazi na posao, te da se javi svom izabranom lekaru u domu zdravlja.

15. U situaciji pojave sumnje na obolevanje od COVID-19 kod zaposlenog, dekan te ustanove je u obavezi da o tome odmah obavesti epidemiologa nadležnog instituta/zavoda za javno zdravlje radi daljeg postupanja.

16. Potrebno je da svi zaposleni na fakultetima smanje učestalost svojih socijalnih kontakata u svakodnevnim aktivnostima kako bi mogućnost zaraze novim korona virusom bila svedena na minimum.

Bonus video: 

Komentari

Vaš komentar