Foto:Amir Makar / AFP / Profimedia

U Crkvi postoji sedam svetih tajni, obreda za koje se veruju da nas preobražavaju, a jedan od njih je sveta tajna pričešća, na koju se pozvao valdika Stefan Šarić. tokom saslušanja o otmici studenta Akademije SPC Marka Žarkova.

Naime, kako navodi srpska Vikipedija, vernici svetom tajnom pričešća primaju kroz hleba i vina telo i krv Isusa Hrista i tako ova sveta tajna predstavlja vrhunac ljubavi i zajedništva između Boga i čoveka. Svetu tajnu pričešća ustanovio je sam Isus Hristos na Tajnoj večeri:
“A kad su jeli, uze Isus hleb, blagoslovi, izlomi i dade učenicima i reče: uzmite, jedite; ovo je telo moje. Tada uze čašu i zahvali, dade im i reče: pijte iz nje svi; jer ovo je moja krv saveza, koja se proliva za mnoge radi oproštaja grehova.” (Matej 26; 26-28).

Pročitajte još:

Sveto pričešće se priprema i prima za vreme najvažnijeg crkvenog bogosluženja, Svete liturgije. Vernici se za Sveto pričešće pripremaju postom i molitvom. Za zdrave vernike priprema je stroža, nego za bolesne, odnosno zdravi vernici strože poste nego bolesni. Nedelju dana pred pričešće drži se strogi post, tj. posti se na vodi, ne upotrebljava se zejtin. Na Svetoj liturgiji vernici ispovedaju svoje grehove svešteniku, on ih zatim razrešava grehova i utvrđuje da li su spremni da prime Svetu tajnu, tek posle toga vernici mogu pristupiti putiru (čaši) sa Svetim pričešćem.

U izuzetnim slučajevima kada su u pitanju bolesnici na samrti, i kada je potrebno brzo pričešće, mogu izostati uobičajene pripreme, tj. ovi vernici ne poste pre pričešća, već ih sveštenik samo ispovedi i pričesti. Ovo se čini zbog toga da bi se vernik pre smrti sjedinio sa Bogom. U ovakvim slučajevima sveštenik odnosi Svete darove u dom bolesnika i tamo ga pričešćuje.

Danas se vernici najčešće pričešćuju u toku četiri velika posta (Božićnog, Uskršnjeg, Svetih apostola Petra i Pavla, Gospojinskog), ali treba da je preporučljivo pričešćivati se što češće.

Inače, nakon pisanja Nova.rs, Vladika Stefan Šarić, vikarni episkop patrijarha Irineja i starešena Hrama Svetog Save, saslušan je danas u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, povodom navoda studenta Akademije SPC Marka Žarkova da je crkveni velikodostojnik umešan u njegovu otmicu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare