Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

Juče je sa 2.823 zaražena za jedan dan oboren crni rekord u Srbiji, a stanje je u celoj zemlji toliko alarmantna da je vanredna situacija na snazi u čak 13 gradova. Od početka pandemije koronavirusom zaraženo je 66.888 osoba, a preminulo ih je 915.

Član Kriznog štaba doktor Predrag Kon je upozorio da nismo daleko od katastrofalne epidemiološke situacije u kojoj ljudi više neće imati gde da se leče. Ipak, kaže da ne postoji ni „teoretska šansa“ da ponovo bude proglašeno vanredno stanje.

Od 2.823 potvrđena slučaja, njih 1.423 je iz Beograda, što je više od polovine novozaraženih.

Lekari poručuju da će od 10 do 15 odsto onih koji su danas bili pozitivni zahtevati bolničko lečenje. Navode da smo trenutno u ratu i da je jedini neprijatelj kovid 19. Bolnice u Srbiji su sve punije, a sagovonici Nova.rs istakli su juče da su kapaciteti na ivici.

Na našem sajtu možete pogledati i koliko trenutno zaraženih ima po gradovima.

Pročitaj i:

Direktor Kliničko-bolničkog centra Zemun prof. dr Dragoš Stojanović, rekao je za RTS da je ta zdravstvena ustanova ponovo ušla u kovid režim i da su za jedan i po dan na lečenje primili 225 pacijenata.

Zbog povećanja broja obolelih, na preporuku Zavoda za javno zdravlje, gradski krizni štab je u Šapcu proglasio vanrednu situaciju, a vanredna situacija proglašena je i na teritoriji opštine Negotin. Radno vreme ugostiteljskih objekata ostaje do 23 časa, a preporuka je da se građani pridržavaju svih preventivnih mera.

Inače, u Srbiji je, osim u Šapcu i Negotinu vanredna situacija na snazi u još 11gradova, odosno opština, a to su Kragujevac, Rekovac, Trstenik, Aleksandrovac, Novi Pazar, Valjevo, Bor, Prokuplje, Beograd, Dimitrovgrad i Kladovo.

Privremena kovid bolnica, hala „Čair“ je otvorena i ušla je u kovid sistem. Privremena bolnica raspolaže sa 190 mesta za lakšu i srednje tešku kliničku sliku, a među kojima se nalaze i kiseonička mesta, što nije bilo slučaj u aprilu, podseća RTS.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar