Podeli
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koje je danas usvojila Vlada Srbije, biće omogućeno da, pored sanitarne, nošenje maski kontrolišu i komunalna inspekcija i komunalna milicija. Na današnjoj sednici Vlade Srbije, usvojen je i rebalans budžeta kojim su opredeljena dodatna sredstva za saniranje posledica epidemije koronavirusa i doneta odluka da se zaposlenima u zdravstvenim ustanovama iz Plana mreže zdravstvenih ustanova jednokratno isplati novčana pomoć u iznosu od 10.000 dinara.

“Članovi vlade usvojili su Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti jer je neophodno obezbediti striktno poštovanje mera kako bi se zaštitili zdravlje i životi građana, sačuvao zdravstveni sistem, kao i privreda zemlje”, saopštila je Vlada Srbije.

Izmene zakona predviđaju uvođenje ličnih mera zaštite i pojačanu odgovornost građana, za čije sprovođenje su nadležni pored sanitarne, komunalna inspekcija i komunalna milicija, kako za fizička, tako i za pravna lica.

“Visina kazni za nenošenje maski u zatvorenom prostoru i nepoštovanje fizičke distance, ostaće nepromenjena (5.000 dinara za fizička lica i od 50.000 do 300.000 za pravna lica), ali će njihova primena biti brža i efikasnija”, ističe se u saopštenju Vlade.

Kako je Nova.rs već pisala, usvajanjem zakonskih izmena u Skupštini Srbije, što se očekuje 10. no vembra, stvoriće se pravni osnov zaizricanje prekršajnih kazni od 5.000 dinara za nenošenje maski.

Još jedan rebalans

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu Republike Srbije za 2020. godinu kojim su predviđeni ukupni prihodi od 1.291,4 milijardi dinara i rashodi u visini od 1.774,4 milijardi dinara, odnosno deficit od 483 milijarde dinara.

“Navedenim predlogom zakona odobrena su dodatna sredstva za prevenciju i ublažavanje posledica nastalih usled bolesti kovid 19 izazvane virusom SARS-COV2”, navodi Vlada Srbije.

Sredstva su opredeljena za dodatno opremanje kovid bolnica, izgradnju bolnica u Beogradu i Kruševcu, kao i za nabavku lekova i sanitetskog materijala.

Povećani su transferi Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje za nabavku neophodne opreme i lekova u cilju sprečavanja širenja bolesti i obezbeđenja kvalitetnije zdravstvene zaštite za sve građane.

“Rebalansom budžeta, takođe su opredeljena sredstva za kapitalne projekte, produženo sprovođenje programa mera ekonomske pomoći, dodelu subvencija za podršku radu hotelske industrije, održavanje državnih puteva, izgradnju autoputeva u Srbiji, kao i direktne podsticaje u poljoprivredi”, navodi Vlada Srbije.

Projekcija privrednog rasta za 2020. godinu revidirana je naviše sa -1,8 odsto na -1 odsto.

To će, kako ističu u Vladi Srbije “predstavljati jedan od najboljih rezultata u Evropi”, a polazeći od kretanja u međunarodnom okruženju, preduzetih zdravstvenih mera i uzimajući u obzir efekte donetih mera za podršku privredi i stanovništvu.

“U slučaju odsustva ovih mera podrške privredi i stanovništvu pad BDP u 2020. godini bio bi veći, i iznosio oko pet odsto”, navode u Vladi.
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar