Foto: EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

Zbog epidemije korone ustanovili smo novu nepopularnu i bizarnu disciplinu - prebrojavanje slobodnih mesta u srpskim bolnicama. Svakoga dana nam se čini da je zdravstveni sistem na ivici i odzvanja pitanje koliko nam je ostalo slobodnih postelja? Pre tri dana predsenik države nam je u dramatičnom tonu saopštio da su bolnice pune i upozorio da bi za pet dana kapaciteti mogli da budu popunjeni. Od predsednika smo navikli na takvu vrstu dramatizacije, ipak, i iz samih bolnica stižu podaci koji bi, ako ništa drugo, trebalo da nas nateraju na to da pripazimo.

„Kapacitet Kliničko Bolničkog centra „Bežanijska Kosa“ je popunjen oko 90 posto. Za 24 sata smo imali oko 250 pregleda. Još uvek imamo slobodnih mesta, prijemni centar radi“, kaže za naš portal direktorka KBC „Bežanijska kosa“ Marija Zdravković.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

U toj bolnici ima oko 280 postelja, ali kako napominje direktorka ta cifra nije fiksna, jer se vrše i preraspodele.

„Uglavnom, za sada niko nije vraćen jer nema mesta“, kaže doktorka Zdravković.

Ona ima i umirujuću poruku za sve one koji se pribojavaju prebukiranosti i pucanja zdravstvenog sistema.

„Raspolažemo mestima u celom Beogradu, ali i van Beograda. Pravimo i otpuste tako da se kapacitet menja“, kaže direktorka KBC „Bežanijska kosa“.

U Zemunu sve punije

koronavirus u srbiji
Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Direktor Kliničko-bolničkog centra (KBC) Zemun Dragoš Stojanović kaže da je ta bolnica za jedan i po dan na lečenje primila 225 pacijenata i upozorava da će tim tempom za manje od jednog i po dana napuniti sve kapacitete.

Stojanović je za RTS rekao da su tokom prethodne noći imali 125 prijema i da je u KBC Zemun maksimalni broj kreveta 360. Ova bolnica je po treći put vraćena  u kovid sistem.

„Paralelu ako povučemo između prethodnog pika i današnjeg dana u 7 časova – u ovom trenutku smo već na 225 pacijenata za jedan i po dan. U prethodnom periodu smo za jedan i po dan imali 175 prijema, što znači da je namanje 30 ili 40 odsto veći broj zaraženih koji su se javili i da je izuzetno veliki broj pacijenata koji je primljen u ovih 36 sati“, dodao je Stojanović.

I u Areni sve manje postelja
Foto:TANJUG/ NIKOLA ANDJIC

Podatak koji uznemirava je i da su u privremenoj bolnici u Beogradskoj areni trenutno smeštena 434 kovid pacijenta, a kapacitet je 510 kreveta.

Zabrinjava i to što je više od 250 bolesnika u toj privremenoj bolnici na kiseoničkoj terapiji.

Koordinator Arene Vlado Batnožić za RTS kaže da su samo u ponedeljak primili 38 pacijenta, da se Arena brzo puni i da su pacijenti uglavnom sa teškom kliničkom slikom, da imaju jednostrane ili obostrane upale pluća.

Navodi da se pacijenti, u zavisnosti od kliničke slike, u Areni zadržavaju od 10 do 15 dana.

“Kad nam se pacijenti jave, oni već imaju jednostranu ili obostranu upalu pluća, povišenu temperaturu i ozbiljno su bolesni ljudi. Ako još imaju neka dodatna oboljenja, onda izlečenje traje značajno duže”, objasnio je Batnožić.

Prebrojava i ministar

Zlatibor Lončar Foto: Goran Srdanov/Nova.rs
Zlatibor Lončar Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar upozorio je pre tri dana da je situacija sa koronavirusom najgora u Beogradu, gde je najveći broj obolelih i najveći pritisak na zdravstvene ustanove. Prema tada iznetim podacima u glavnom gradu bilo je slobodno oko 300 mesta u bolnicama.

Ozbiljnost situacije ilustrovao je podatkom da se u jednom danu za pacijenta u bolnici potroši kiseonika kao u običnim prilikama za više od mesec dana.

„Dnevno, jedna bolnica u Beogradu, koja ima kovid pacijente, troši pet tona kiseonika, a to je uobučajena potrošnja na mesečnom niovu”, naglasio je Lončar.

Nova.rs danas je od Ministarstva zdravlja, kao i od pojedinih članova kriznog štaba pokušala da dobije podatke o ukupnoj popunjenosti bolničkih kapaciteta, ali ih nismo dobili. Ostaje nam da verujemo u ono što nam je saopštio predsednik zemlje, grdeći nas i vapeći da poštujemo mere: „Bolnički kapaciteti cure“.

U međuvremenu, grade se dve nove kovid bolnice, u Batajnici i Kruševcu koje će koštati 80 miliona evra.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare