Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Slađan Antić iz Vranja je 28. januara primio Fajzerovu vakcinu, da bi 18. februara primio drugu dozu, ali kineskog proizvođača Sinofarm. Medijima je ispričao da se osećao loše. Imunološkinja Emina Milošević, u izjavi za Nova.rs, poručuje da u takvim slučajevima, ipak, ne bi trebalo da bude posebnih razloga za zabrinutost.

„Bio sam baš loše. Malo me je prošlo, ali me još bole grudi, i imam svako jutro nesvestice kada se probudim, a ponekad me uhvati i u toku dana. Neurolog mi je dao lekove, njih pijem, pored svoje terapije koju uzimam zbog šećera“, rekao je Antić za Telegraf.rs.

U međuvremenu, mediji su javili da on nije jedini slučaj i da ih ima još tri u Vranju.

Naša sagovornica, doktorka Milošević, napominje da ne postoje podaci koji bi sada eksplicitno rekli kakav je efekat kada se prime ove dve različite vrste vakcina. Ipak, ona smatra da to ne bi trebalo da umanji imunski odgovor.

Foto:Nova S

„Imajući u vidu da i jedan i drugi tip vakcine, i RNK i one koje su sa vektorskim nosačem, indukuju odgovor na jedan te isti protein koronavirusa, ne bi trebalo da bude izostanka imunskog odgovora, odnosno njegovog umanjenja zbog toga što je druga doza različita. Naravno, to je sada jedna pretpostavka, a za konkretne dokaze su potrebna istraživanja da bi se uvidelo kakav je efekat“, navela je Milošević.

Vranjanac koji je primio dve različite vrste vakcina tvrdi da se osećao loše, i da je imao „neki neopisiv osećaj, kao da mu celim telom mile žmarci“. Sa druge strane, naša sagovornica ne misli da su problemi nastali zbog kombinacije vakcina. Treba utvrditi na koju vakcinu je on odreagovao.

„Imate ljude koji su nakon druge doze imali više tegoba, i to je očekivano. Imate i ljude koji su rekonvalescenti, pa su već nakon prve doze imali buran odgovor, a nakon druge doze manje buran odgovor i neželjene reakcije koje prate vakcinu“, primećuje Milošević. Ona smatra da prosta kombinacija vakcina ne čini neki poseban efekat na organizam i da težih posledica ne može da bude.

„To je prosto efekat ponovljenog imunskog odgovora“, konstatuje doktorka Milošević.

Nova.rs  je detaljnija objašnjenja zatražila i od Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“. Do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor. Ipak, u pojedinim medijima je osvanuo stav „Batuta“ u kojem se navodi da „takva situacija nije preporučena, ali da su stručnjaci zauzeli stav da ne može dovesti do neželjenih efekata“.

Istakli su da se dešavalo da u pojedinačnim slučajevima osobe budu vakcinisane jednom vrstom vakcine, a da budu revakcinisane drugom vrstom vakcine.

„S obzirom na to da ovakva situacija nije preporučena, kao i da ne postoje publikovani radovi na ovu temu, zatražili smo mišljenje naših kompetentnih autoriteta u oblasti imunologije i vakcinologije koji su konsenzusom zauzeli stav da ova situacija ne može da dovede do neželjenih efekata kod samih građana, kao i da će osobe stvarati zaštitu kao i da su vakcinisane istom vrstom vakcine, te da nije potrebno davati dodatne doze vakcine bilo koje vrste“, navode iz „Batuta“.

Foto: Printscreen/TV Prva

O ovom slučaju nedavno je govorio i epidmiolog, član Kriznog štaba Branislav Tiodorović. On smatra da se desilo nešto što nije smelo i ne bi moglo da se desi da su poštovane procedure.

„Najvažnije je da tom pacijentu kod koga je došlo do davanja druge vakcine, a ne one koje je trebalo da primi kao drugu dozu, zdravstveno stanje pod kontrolom i sigurno je da ćemo i dalje pratiti svaki dan njegovo stanje i imati potpuni uvid nad onim šta se sa tim građaninom Vranja dešava“, naveo je Tiodorović.

Napomenuo je da moramo da budemo svesni da je preopterećenost ljudi koji sprovode vakcinaciju ogromna, kao i da je interesovanje stanovništva veoma veliko.

„Tako nešto se ne sme ponoviti, procedura je poznata, procedura je jasna i ona se mora sprovoditi do kraja. Svako mora da bude pitan pre nego što mu se da druga doza, koju ste vi primili vakcinu. Ne samo uvid u njegovu dokumentaciju, nego i da ga pitaju. I ako ne zna, da se to vidi iz dostupnih dokumenata“, naglasio je Tiodorović.

Inače, upravnica Doma zdravlja u Vranju Jadranka Ajanović danas je smenjena zbog propusta u spovođenju vakcinacije, potvrdila je za Tanjug direktorka vranjanskog Zdravstvenog centra dr Ljiljana Antić.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar