Foto: EPA-EFE/FILIPPO VENEZIA

Stranka slobode i pravde (SSP) saopštila je danas da je zdravstveni sistem u Srbiji u kolapsu i kao potvrdu navela informaciju da bolnica u Čačku više nema dovoljno ortopedskih hirurga već mora da im se šalje ispomoć iz Kliničkog centra Srbije i bolnice "Banjica".

Danijel Raspopović iz odbora SSP za zdravstvo naveo je da će po dva ortopeda iz Beograda od srede u smenama od sedam dana morati da rade u Čačku.

On smatra da će to dodatno usporiti rad ortopedije u Beogradu gde je broj pacijenata na listama čekanja u bolnici Banjica, sa više od 12.000 u julu prošle godine, porastao na preko 20.000, što praktično znači da će pacijenti na operaciju ugradnje veštačkog kolena čekati osam i više godina.

„Ovo je prava istina o stanju u srpskom zdravstvu, istina o rasulu, raspadu sistema za koji ljudi izdvajaju novac tokom celog svog radnog veka. Pompezna otvaranja nedovršenih bolnica služe samo da se sakrije očajna situacija sa kojom se svakodnevno suočavaju zdravstveni radnici i pacijenti“, rekao je Raspopović.

Umesto slikanja ispred operacionih blokova u kojima nema ko da radi potrebno je efikasnije iskoristiti ljudske i bolničke kapacitete kako bi se skratilo čekanje na hirurške intervencije i pomoglo ljudima, kazao je Raspopović, dodavši da je zato neophodno da 3. aprila bude smenjena vlast koja je u ruke Zlatibora Lončara predala zdravlje građana koji i na najjednostavnije intervencije čekaju nerazumno dugo.

Bonus video – Kršenje ljudskih prava zdravstvenih radnika u Srbiji tokom epidemije koronavirusa

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar