Medicinske sestre
Medicinske sestre Foto:EPA-EFE

Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost saopštili su danas da je u zdravstvenom sistemu Srbije zaposleno oko 60.000 medicinskih sestara i tehničara, a da ih zbog obima posla nedostaje još oko 30.000 i da ih je zbog malih plata poslednjih desetak godina toliko otišlo u inostranstvo na rad.

Kako se navodi u saopštenju, zanimanje medicinska sestra-medicinski tehničar je jedno od najtežih i najodgovornijih zanimanja u zdravstvu.

Predsednik Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite „Nezavisnost“ Zoran Ilić smatra da je položaj medicinskih sestara i tehničara nešto bolji nego što je bio pre 10 do 15 godina, ali da je ta profesija i dalje prilično zapostavljena.

Plate medicinskih sestara, ako računamo i kovid dodatke, iznose 55.000 do 60.000 dinara. Pre dve godine sindikat je od Ministarstva zdravlja tražio da plata medicinske sestre bude 900 evra, međutim Vlada Srbije je na naš zahtev odgovorila da će ta plata biti obračunata tek 2025. godine“, naveo je Ilić za portal Nezavisnost.org.

Dodaje da je sa aktuelnim platama teško zadržati medicinsko osoblje da ne ode u inostranstvo.

„Samo Nemačkoj je pre dve godine nedostajalo milion zdravstvenih radnika, tako da se plašim odliva velikog broja kadrova iz srpskog zdravstva“, istakao je Ilić.

Koordinatorka Sindikata medicinskih sestara i tehničara Dragica Dašić rekla je da je 60 odsto medicinskih sestara i tehničara u starosnoj generaciji od 40 do 60 godina.

„Mi smo verovatno jedina zemlja u Evropi koja nema pomoćnog radnika u zdravstvu. Naše medicinske sestre, osim što brinu o zdravlju pacijenata, primorane su da obavljaju fizičke poslove i zbog toga je među njima veliki broj s raznim invaliditetima. Na primer, u bolnicama gde su hospitalizovani najteži nepokretni pacijenti, medicinske sestre moraju da rukama podižu, nose i premeštaju te bolesnike koji su nekoliko puta teži od njih samih“, naglasila je Dašić.

Medicinske sestre i tehničari koji rade u kovid zonama, zbog manjka osoblja imaju dežurstva koja traju po 12 sati.

„To je užasno opterećenje, do samih granica izdržljivosti. Nekima i pozli na radnom mestu. U 48 sati imaju dve smene po 12 sati u skafanderima, i onda dobiju samo jedan slobodan dan“, navela je Dašić.

Bonus video – Radica Ilić: Medicinske sestre odlaze da sačuvaju živu glavu

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare