Foto: Baloncici/Shutterstock

U Čačku je danas 267 građana potpisalo trojne ugovore o realizaciji mera energetske efikasnosti, a ukupna sredstva koja će se ove godine utrošiti na te mere na teritoriji ovog grada iznose oko 92 miliona dinara, računajući podsticajna sredstva i finansijsko učešće građana

Podsticajna sredstva za zamenu fasadne stolarije dobiće 226 građana, dok će 22 njih dobiti novac za nabavku kotla na gas ili pelet sa radijatorima i cevnom mrežom, a 17 građana će dobiti sredstva za ugradnju toplotnih pumpi.

Planirano je da već od 1. aprila ove godine počne izvođenje radova, kao i da oni budu završeni najkasnije do polovine jula.

„U budžetu Grada Čačka za 2023. obezbeđena su sredstva u iznosu od 29,1 miliona dinara za sufinansiranje energetske sanacije porodičnih kuća i stanova zamenom fasadne stolarije, termičkog omotača objekta, postojećeg grejača prostora (kotlova) na čvrsto gorivo, tečno gorivo ili električnu energiju kotlom na gas ili pelet, zamenom postojećih ili ugradnjom novih radijatora, ugradnjom toplotnih pumpi i solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe“, kazala je pomoćnica gradonačelnika Čačka za oblast životne sredine Marjana Petronijević.

PROČITAJTE JOŠ

Ona je dodala da je i Ministarstvo rudarstva i energegetike opredelilo sredstva za finansiranje Programa energetske sanacije porodičnih kuća i stanova u visini od 29,1 milion dinara, pa će tako ukupno za ove namene grad Čačak, raspolagati sa skoro 60 miliona dinara.

Zajedno sa finansijskim sredstvima, koja je dobio od Ministarstva rudarstva i energetike, grad Čačak je imao najveća finansijska sredstva za sprovođenje mera energetske sanacije od 131 jedinice lokalne samouprave, koje su dobile finansijsku podršku od Ministarstva rudarstva i energetike.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar