Foto: Shutterstock

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM), zajedno sa MUP Sektorom za vanredne situacije i laboratorijama ovlašćenim za pojedina ispitivanja u okviru monitoringa, učestvovali su u međunarodnoj vežbi ConvEx-3 (2021), u kojoj je simuliran akcident na nuklearnoj elektrani "Baraka" u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Organizatori vežbe su Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Ujedinjeni Arapski Emirati, a vežba je počela 26. oktobra ove godien u 8.23 i tokom 36 sati koliko je trajala vežba, zaposleni u Direktoratu i drugi učesnici vežbe primali su i obrađivali informacije, vršili analize, pripremali obaveštenja na način na koji bi se to činilo i u slučaju da se akcident zaista i dogodi.

Kako se navodi u saopštenju, cilj vežbe je bila provera odgovora zemalja članica IAEA na nuklearni akcident.

U ovoj vežbi, Srbija je prvi put koristila program za podršku pri odlučivanju JRodos. Taj program pruža mogućnost prognoze kretanja radioaktivnog oblaka, procene uticaja nuklearnog akcidenta na stanovništvo i životnu sredinu i procene efikasnosti planiranih mera zaštite.

Sprovedenim aktivnostima odgovora na nuklearni akcident s mogućim prekograničnim posledicama Srbija je pokazala da može da odgovori na ovakve akcidente i da poseduje adekvatne mehanizme za zaštitu i spasavanje.

U vežbi ConvEx-3 (2021), koju su organizovani Medjunarodna agencija za atomsku energiju (MAAE) i UAE, uz Srbiju učestvovale su još 74 države i 12 medjunarodnih organizacija.

Bonus video – Nuklearna katastrofa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar