Emanuel Makron Emmanuel Macron
Emanuel Makron Foto:EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO

Francuska želi da bude lider na polju zelenog vodonika do 2030. godine i gradiće nove, manje nuklearne reaktore u okviru investicionog plana vrednog 30 milijardi evra koji je namenjen jačanju njenih šampiona u industriji i podsticanju inovacija, izjavio je danas predsednik Emanuel Makron.

Makron je u obraćanju, šest meseci uoči predsedničkih izbora, rekao da će njegova dugoročna mapa puta, pod nazivom „Francuska 2030“, omogućiti zemlji masovnu dekarbonizaciju industrije i dovesti proizvodnju u ključnim industrijskim oblastima bliže domovini, prenosi Rojters.

„Moramo istovremeno da vodimo bitku za inovacije i industrijalizaciju. Treba nam država koja proizvodi više“, rekao je on u razgovoru s grupom preduzetnika.

POGLEDAJTE JOŠ:

Makron je dodao da će u njegovom planu ključnu ulogu u izgradnji industrijske budućnosti Francuske imati male, žustre startap kompanije, zajedno sa afirmisanim francuskim gigantima.

„Moramo ponovo da izgradimo okvir za proizvodnu nezavisnost Francuske i Evrope“, rekao je on.

Francuska planira proizvednju prvog niskougljeničnog aviona do 2030. godine, kao i masovnu proizvodnju električnih vozila.

Novi, 30 milijardi evra vredan investicioni plan, dolazi povrh programa za ekonomski oporavak u iznosu od 100 milijardi evra, koji je najavljen prošle godine za podršku Francuskoj da se izbori s posledicama pandemije korona virusa, a u okviru kojeg se veliki deo odnosi na unapređenje politike zelene energije .

BONUS VIDEO Trijumfalna kapija

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar