Izbeglice iz Ukrajine Ukrajina rat
Izbeglice iz Ukrajine Foto:REUTERS/Kacper Pempel

Beogradski centar za ljudska prava (BCLjP) pozdravio je donošenje Odluke o pružanju privremene zaštite u Srbiji raseljenim licima iz Ukrajine, uz ocenu da je aktiviranje tog mehanizma u interesu izbeglica koje međunarodnu zaštitu zatraže u Srbiji, piše N1.

Vlada Srbije prvi put je upotrebila taj pravni mehanizam predviđen Zakonom o azilu i privremenoj zaštiti, navodi u saopštenju BCLjP.

Privremena zaštita traje godinu dana od 18. marta, ukazuje BCLjP i dodaje da osoba kojoj je odobrena privremena zaštita ima pravo da podnese zahtev za azil.

Odluka se odnosi na državljane Ukrajine i članove njihovih porodica koji su boravili u Ukrajini, tražioce azila, lica bez državljanstva i strane državljane sa odobrenim azilom ili istovetnom nacionalnom zaštitom u Ukrajini i članove njihovih porodica sa odobrenim boravkom u Ukrajini.

Odnosi se i na na strane državljane sa odobrenim važećim stalnim nastanjenjem ili privremenim boravkom u Ukrajini, ako se ne mogu vratiti u svoju zemlju.

PROČITAJTE JOŠ

Prema toj odluci, privremena zaštita primenjivaće se i na državljane Ukrajine i članove njihove porodice koji su u Srbiji zakonito boravili u vreme donošenja odluke, a pravo na boravak im je isteklo pre ukidanja odluke o privremenoj zaštiti.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije zaduženo je za registraciju osoba kojima je odobrena privremena

zaštita i za svaku osobu posebno donosi odluku o odobrenju.

BONUS VIDEO: Prevrnuo se autobus sa ukrajinskim izbeglicama

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar