Foto: Facebook/Vladimir Petkovic

U jeku rusko-ukrajinske krize, često se stiče utisak da su ljudi u potpunosti zaboravili na empatiju, a novi primer, u kom izbeglice iz Ukrajine jedva uspeju da pronađu prevoz do Beograda, budi u ljudima shvatanje da ipak, u moru neljudskog, postoje oni koji su spremni da pomognu onima kojima je to najpotrebnije. Ovo je priča o Vladimiru i jednom policajcu iz Subotice, koji su, umesto države, preuzeli na sebe obavezu da pomognu izbeglicama.

Vladimir Petković objasnio je na svom Fejsbuk profilu priču koja se dogodila na graničnom prelazu Horgoš.

Sve počinje kada je graninčna policija Mađarske skinula putnike sa autobusa koji putuje od Sofije do Minhena. U pitanju je 12 ukrajinskih izbeglica – pet žena i sedmoro dece. Od ovih 12 osoba, jedna žena je gluvonema, jedna je invalid.

Kao razlog naveli su da deca nemaju pasoše, a izvod iz Matične knjige rođenih nije ih zanimao.

„Stanem, vidim tu grupu, govore ruskim jezikom, iz Odese su. Niko im ne pomaže. Treba da se vrate u Beograd u ukrajinsku ambasadu da im izdaju dokumente. Novca nemaju“, vidno je iznerviran Vladimir, koji je prisustvovao celom događaju.

Vladimir je tada graničnim policajcima održao kratku lekciju iz ljudskosti – platio je dvojicu taksista, a četiri izbeglice povezao je svojim automobilom na autobusku stanicu u Subotici, odakle je dalje trebalo da krenu za Beograd. Tamo ih je zatekao policajac, kojeg je Vladimir opisao kao divnog, hrabrog čoveka koji je deci kupio čokoladice, zvao šefove, objašnjavao izbeglicama šta da rade.

Za promrzle, zbunjene Ukrajince, drama sa Horgoša nastavlja se i po dolasku u Srbiju. Vozač autobusa „Nišeskpresa“ odbija da ih pusti unutra. I pored molbi, nuđenja novca, vozač neće ni da čuje.

Vladimir objašnjava kako su žene, koje reč srpskog ne razumeju, vidno uplašene.

„Policajac sa njima, onda plaču od sreće, valjda se osećaju bezbednije“, kaže Vladimir, dodajući da je nakon sat i po vremena čekanja, vozaču prišao i policajac, koji je vozača drugog autobusa, koji ide do Novog Sada, zamolio da izbeglice poveze, kao i bilo kog drugog putnika. Međutim, ovaj to nije želeo, a pristao je tek kada je policajac rekao da je, ukoliko već ne želi da ih poveze, vreme za tehničku kontrolu vozila.

Tada je primio u autobus njih osmoro, dok je ostalih četvoro, koji su imali novca da plate kartu, krenuli Nišekspresom.

Za kraj, Vladimir je poslao emotivnu poruku.

„Nadam se da ste stigli, Ljuda, Galina, Aleksej i Nađenka. A pitam se, kakva smo go*na postali. Narod koji je izbeglički kroz vekove. I pitam se, zar kada se očekuje 5 miliona izbeglica, naše vlasti bar ništa nisu preduzele, nijedan punkt, vodu, vajfaj da se izbeglice jave svojima? Ništa! Sramota“, poručio je.

Nakon stresne večeri, Vladimir se čuo sa izbeglicama, koje su bezbedno stigle do ukrajinske ambasade u Beogradu.

Redakcija portala Nova.rs kontaktirala je upravu „Niš ekspres-a“, koji su rekli da nemaju informacije o ovom događaju, ali da će sve proveriti i ispitati.

Na drugi poziv redakcije, kojim smo želeli da proverimo zbog čega su dali pogrešnu informaciju, niko se nije javio.

BONUS VIDEO Skup podrške Ukrajini u centru Beograda

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare