Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Gitarista Zoran Ilić, poznat kao Tambura, sve do početka prošle godine bio je sastavni deo atmosfere u Knez Mihailovoj ulici. Beograđani koji često prolaze centrom, mogli su da primete da ga više nema, a razlog tome su brojne tužbe komunalne policije zbog sviranja na ulici bez dozvole.

Čuveni Tambura priča za Nova.rs da je u Knez Mihailovoj svakodnevno svirao od 2010. godine, da bi 2012. godine, nakon uvođenja dozvola za svirače, istu dobio bez problema.

„Sve dok se nije promenila vlast, tri puta sam dobijao dozvolu za sviranje i to na najboljim mestima“, priča za Nova.rs ovaj gitarista, koji je svirao rok grupi „Teška industrija“ i iza sebe ima tri muzička albuma.

Međutim, od 2015. godine, sa promenom gradske vlasti, počinju njegovi problemi koji traju i dan danas.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kako kaže, komisija za izdavanje dozvola za ulične nastupe Grada Beograda, počela je bez razloga da ga odbija, nako čega je komunalna policija počela da mu niže krivične prijave.

„Sad imam 139 prekršajnih prijava, a od toga sam 21 put osuđen na po 10 dana zatvora“, objašnjava Ilić, koji je  sve do kraja prošle godine uporno svirao na starom mestu.

„Preko sto prijava mi je napisao jedan isti komunalni policajac. On sedi u kafiću i napiše mi prijavu koju mi uopšte ne preda, već odnese u sud i sud mi da 10 dana zatvora jer nisam predao nalog na sudsko odlučivanje. Kako da predam kad nisam ni dobio tu prijavu?!“, objašnjava Ilić na koji način je uspeo da dobije toliki broj prijava i zatvorskih kazni.

Kako kaže, kazne su mu stizale i u toku prošle godine, iako Grad Beograd za tu godinu nije ni raspisivao konkurs, pa dozvolu nije ni mogao da pribavi. Čak je dobio i kaznu zbog sviranja u centru grada u januaru ove godine, a tad je već bio na novoj lokaciji.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Član sam Uruženja profesionalnih muzičara, član Saveza kompozitora, nastupao sam na festivalima, svi koji su me slušali znaju kako sviram i nije postojao razlog da mi ne daju dozvolu“, objašnjava Ilić.

Tako je 2016. godine rešio da tuži Grad Beograd zbog neregularnih audicija i nekompetentnog žirija.

„Pojavim se na audiciji i počenem da sviram a oni me nakon 10 sekudni prekinu i kažu daosta. Kako na osnovu toga mogu bilo šta da procene“, pita se ovaj muzičar.

Objašnjava da je od namere da svira u Knez Mihailovoj odostao i da ga od 1. januara prolaznici mogu slušati u Požeškoj ulici, na Banovom Brdu, gde i dalje sa svojom gitarom zarađuje za život.

„Sad tražim od grada da mi 1.000 evra mesečno da sviram u centru“, zaključuje revoltirano Tambura.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare