Foto:Nenad Lazić/ Nova.rs

Nove mere koje su juče stupile na snagu, a koje je predložio Krizni štab u okviru borbe protiv širenja epidemije koronavirusa, trebalo bi da traju do 15. decembra. Međutim, sudeći po izjavama članova Kriznog štaba, epidemiologa dr Predraga Kona i dr Branislava Tiodorovića, može se očekivati da aktuelne mere na snazi ostanu znatno duže, pa čak i da budu pooštrene.

Trenutno je na snazi zabrana rada vikendom svega osim apoteka, pumpi i prehrambenih prodavnica, a kazne za kršenje mera idu i do 300.000 dinara.

Dr Kon je rekao da bi, po propisu, mere trebalo da traju da 15. decembra, ali da će taj rok najverovatnije biti pomeren.

Povezane vesti:

“Do 15. je određen rok, iskreno, malo je verovatno da će dati tako dobre rezultate da neće morati dalje da se primenjuje. Lično, baš lično, mislim da bi trebalo da budu oštrije”, rekao je epidemiolog.

Kao dodatna mera, koja bi mogla da bude uvedena tokom praznika, pominje se obavezan PCR test pri ulasku u Srbiju.

Komentarišući ovu mogućnost, Kon je rekao da bi trebalo odvratiti građane od povratka u Srbiju.

„Mi nećemo izdržati situaciju kao za Uskrs, kada je došlo 400.000 ljudi. Mi i sada imamo katastrofalnu situaciju, sistem je prenapregnut, bori se za svakog pojedinca”, rekao je on.

Dodao je da je za očekivati da brojke počnu da padaju u toku sledeće nedelje, ali i da će „dugo ovo trajati“.

Povezane vesti:

Epidemilog Branislav Tiodorović juče je izneo još mračnije prognoze rekavši da se epidemija korone u Srbiji neće primiriti sledeće nedelje.

„Ako se ove nove mere ne budu zaista poštovale, i uz kazne ako mora, nećemo moći da izađemo na pravu situaciju da bude smirena i kontrolisana. Ne možemo efekte očekivati kako smo mislili, a misli smo da će sledeće nedelje biti pad“, rekao je Tidorović i dodao:

„Smirivanje možemo da očekujemo tek za Božić. Tad možda bude malo mirnija situacija.“

Od juče na snazi su sledeće mere:

– prodavnice prehrambene robe mogu da rade svaki dan do 21 sat, uključujući i vikend;

– apoteke, benzinske pumpe za točenje goriva i dostava hrane putem kurira mogu da rade neograničeno, sedam dana u nedelji;

– pozorišta i bioskopi mogu da rade svaki dan do 17 sati, uključujući i vikend;

– pijace radnim danima mogu da rade reglularno, a vikednom od 6 sati ujutru do 15 časova.

– ugostiteljske i trgovinske firme, restorani, kafići i barovi, klubovi, tržni centri, igraonice, kladionice, prodavnice i svi drugi prodajni objekti, kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, fitnes centri, teretane i vežbaonice, spa centri i bazeni mogu da rade radnim danima do 17 sati, a vikendom ne mogu uopšte da rade (od petka u 17 sati do ponedeljka u 05 ujutru).

Time je radno vreme dodatno skraćeno za jedan sat radnim danima, uz zabranu rada vikendom.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare