Foto:EPA-EFE/SANJEEV GUPTA

Testovi koji nisu urađeni u jednoj od referentnih, odnosno državnih laboratorija, neće biti vidljivi u Digitalnom zelenom sertifikatu, rečeno je za Nova.rs u Vladi Srbije. Kako se ne biste našli u problemu, važno je da znate koje su laboratorije sertifikovane, a mi vam donosimo njihov spisak.

Ranije je Inspekcija Ministarstva zdravlja utvrdila je da 11 ustanova koje su radile antigenske testove za to nisu imale ovlašćenja. Privredna komora Srbije i Ministarstvo zdravlja su zbog toga na svojim sajtiovima postavili spiskove laboratorija u kojima mogu da se rade takvi testovi.

Cene antigenskih testova u laboratorijama se kreću od 1.000 do 3.000 dinara.

Za one koji se nisu vakcinisali antigenski test je propsunica i uslov za boravak u ugostiteljskim objektima posle 22 sata. Zato nije zgoreg temeljno prečešljati ovaj spisak laboratorija koje imaju sertifikat i odobrenje za testiranja.

Iz Ministarstva zdravlja su ranije saopštili da nijedna biohemijska laboratorija nije ovlašćenja da radi antigenske testove.

Laboratorija koja je mikrobiološka, ima dozvolu Ministarstva zdravlja i rešenje iz APR-a ispunjava sve uslove i može da dobije dozvolu da radi antigenske testove.

Iz Ministarstva, takođe, poručuju da treba obratiti pažnju, jer su antigenski testovi rađeni čak i u kozmetičkim salonima.

Šta je kovid-propusnica?

Zeleni kovid sertifikat ima kju-ar kod i objedinjuje potvrde i podatke o vakcinaciji, svim testiranjima i preležanom kovidu 19, a da bi neko mogao da uđe u ugostiteljski objekat, odnosno da bi propusnica bila validna, neophodno je da sadrži najmanje jednu od sledećih stavki:

1) potvrdu o primljenoj trećoj dozi vakcine ili potvrdu o primljenoj drugoj dozi vakcine ne stariji od 210 dana

2) potvrdu o negativnom pi-si-ar testu ne stariji od 72 sata

3) potvrdu o negativnom antigenskom testu ne stariji od 48 sati

4) potvrdu o preležanom kovidu 19 ne stariju od 210 dana

5) potvrdu o pozitivnom testu na IGG antitela urađen u državnoj laboratoriji, ne stariji od 90 dana.

BONUS VIDEO: Procedura kontrolisanja kovid propusnica

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare