Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Večeras od 22 sata počela je primena kovid propusnica koje su neophodan uslov za boravak u restoranu, kafiću, klubu ili bilo kom drugom ugostiteljskom objektu. Za sve one koji ne budu poštovali ovu odluku od ponedeljka slede i novčane kazne.

Kovid propusnicom gosti dokazuju da su primili drugu dozu vakcine, ali ne pre više od sedam meseci, (ili i treća doza) negativan PCR test ne stariji od 72 sata, negativan antigenski test ne stariji od 48 sati ili potvrda o preležanom kovidu ne starija od sedam meseci.

Ovaj dokument za sada važi samo u ugostiteljskim objektima od 22 časa, a da li će se ovakav vid mere proširiti i na ostale zatvorene objekte ostaje da se vidi u narednom periodu.

Kontrolu ugostiteljskih objekata sprovodiće inspekcijski organi na čelu sa komunalnom milicijom i komunalnim inspektorima, a za one koji ne budu poštovali ovu odluku sledi novčana kazna.

Kako je najavila predsednica Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor i ministarka Marija Obradović za RTS na terenu će biti oko 2.400 inspektora, svih 46 inspekcija u Srbiji koji će kontrolisati da li se poštuje odluka da svi gosti ugostiteljskih objekata u zatvorenom delu moraju imati kovid propusnicu posle 22 časa.

Inspektori će u subotu i nedelju uveče imati ulogu „savetodavnog nadzora“, dok od ponedeljka postoji mogućnost kažnjavanja, pisanja prekršanjih naloga.

Veliku odgovornost snosiće i kovid redari koji će biti zaduženi za proveru gostiju, da li imaju sertifikat da ostanu u objektu posle 22 časa ili će morati da odu.

Kako je navela Obradovićeva, ukoliko u zatvorenom delu ugostiteljskog objekta ima ljudi bez kovid sertifikata posle 22h, taj objekat će biti ispražnjen i zatvoren na 24 časa. A ako se narednog dana to ponovi, ići će se novčano kažnjavanje – od 300.000 dinara za pravno lice, za odgovorno nešto manje, kao i 5.000 za građanina koji se nije pridržavao mere, objasnila je ona.

BONUS VIDEO: Ugostitelji na udaru Šta raditi sa gostima koji dođu u 7 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare