Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Infektolog i nekadašnji direktor Infektivne klinike, Dragan Delić, smatra da problem velike smrtnosti i zaraženosti lekara koronavirusom zahteva temeljnu i stručnu analizu. "Nisam za to da se daju nasumične ocene, to je previše ozbiljno, uznemiravajuće i pitanje je šta stoji iza toga. To nije stvar pojedinaca, to je stvar institucija i sistema", poručuje Delić u izjavi za Nova.rs.

Delić nije želeo da eksplicitno komentariše današnje konstatacije koje je u razgovoru za naš portal izneo epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon, a koje su izazvale burne reakcije u javnosti.

„Protiv sam da se o tome diskutuje putem medija, to je za jednu stručnu ekspertizu sa pravim podacima. Ja vidim te brojke, ali ne znam šta je sve u tim brojkama sadržano. To treba da se raspravi i prodiskutuje na stručnom nivou, do tada nisam za bilo kakve ocene i procene“, kaže Delić.

Smatra da je reč o previše ozbiljnoj stvari da bi se diskutovalo bez činjenica i dokumenata.

„To zadire u suštinu i bit naše profesije i rizika koji mi nosimo, zaštite koju imamo ili nemamo. Previše je ozbiljno da bih davao pretpostavke, to bi bilo neprihatljivo neprimereno, nemoralno, neetički da ja o tome diskutujem, a da nemam verodostojne podatke“, kaže Delić.

Ističe da bi analize i konačni zaključci o smrtnosti lekara u vreme pandemije koronavirusa trebalo da budu posao za Lekarsku komoru Srbije i medicinski deo kriznog štaba Batut, Srpkso lekarsko društvo, Ministarstvo zdravlja.

„Sve te institucije treba da, odvojeno ili zajedno, naprave tu analizu. Dok te analize nema, nisam pristalica da se to pitanje otvara, previše je ozbiljno“ zaključuje Delić.

 

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare