Dragomir Olujic Oluja
Dragomir Olujić Oluja Foto:Press centar UNS

Dragomir Olujić, zvani Oluja, aktivista studentskih pokreta i saborac Vladimira Mijanovića, rekao je za portal Nova.rs da je čuveni Vlada Revolucija bio čovek izuzetnih organizacionih sposobnosti, koji je čitavog života radio ono što najbolje zna - predvodio proteste širom planete. Olujić otkriva kako je Mijanović zajedno sa grupom prijatelja u stanu osnovao Slobodni univerzitet.

POGLEDAJTE JOŠ:

Vladimir Mijanović, poznatiji kao Vlada Revolucija, vođa studentskih protesta 1968. godine u Beogradu preminuo je danas u 76. godini.

Rođen je u Trebinju 1946. godine, a kao student sociologije priključio se studentskim protestima 1968. godine i ubrzo je, pod nadimkom Vlada Revolucija, postao jedan od vođa junske pobune na Beogradskom univerzitetu. Već dve godine pre toga učestvovao je u protestima protiv američke intervencije u Vijetnamu.

„On je bio vođa svih protesta od ’68 godine i  to je nastavio da bude celog života. Ono po čemu je bio specifičan su organizacione sposobnosti. Ja u životu nisam video čoveka sa takvim talentom za organizaciju i to je ono što se cenilo kod njega“, kaže Olujić o svom prijatelju i saborcu.

Nakon protesta 1968. godine, Mijanović je sa grupom svojih prijatelja, 1976. godine osnovao Slobodni univerzitet – jedinu disidentsku organizaciju u svom stanu.

Dva puta je i osuđivan i na višegodišnje zatvorske kazne, proglašavan je za disidenta i „rušitelja ustavnog poretka“.

Da je Mijanović bio svestan rizika koje nose svi njegovi poduhvati, potvrđuje i Olujić, ali kaže – cena je morala biti plaćena.

„U Srbiji je bio hapšen tri puta, dva puta je čak i bio u zatvoru. Nastavio je sa svojim radom i platio cenu za to, ali on je apsolutno bio spreman da je plati. Na kraju je morao da napusti zemlju“.

Sredinom osamdesetih godina uspeo je da ode iz zemlje u Ameriku, gde je radio najrazličitije zanatske poslove, a neko vreme vozio je i taksi. Taj deo njegove biografije javnosti nije poznat, mada oni koji su ga poznavali kažu da se i tamo priključivao protestima kojima se tražilo ukidanje smrtne kazne.

„On je u Americi nastavio sa radom. Bio je učesnik brojnih protesta i aktivističkih pokreta, uglavnom levičarskih„, isprčao je za Nova.rs Olujić.

Od kako se 2006. posle 20 godina vratio iz Amerike u Beograd, učestvovao je u mnogim protestima i akcijama posvećenim odbrani ljudskih prava. Poslednjih godina bio je aktivan i u protestima protiv deložacije, a uključivao se i u različite ekološke proteste.

„Vratio se pre desetak godina, čini mi se, i opet radio ono što najbolje zna, ali u mnogo manjem obimu, zbog godina“.

Mijanović će biti kremiran u krugu najuže porodice i prijatelja, a njegova urna biće položena u Moskvi.

Vlada Revolucija je celog života „govorio“ samo kroz rad, proteste i aktivizam, nikada rečima upućenim javnosti. Tako će biti i nakon njegovog odlaska, jer njegovi najbliži prijatelji žele da poštuju način na koji je živeo, posebno sada kada ga više nema.

Vladimir Mijanovic Vlada Revolucija
Foto:Screenshot/Facebook/Čuvari/ke vatre

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare