Vlada Revolucija Foto:Screenshot/RTS

Vladimir Mijanović, poznatiji kao Vlada Revolucija, vođa studentskih protesta 1968. godine u Beogradu preminuo je danas u 76. godini, saznaje portal Nova.rs.

Vladimir Mijanović, rođen u Trebinju 1946. godine, kao student sociologije priključio se studentskim protestima 1968. godine i ubrzo je, pod nadimkom Vlada Revolucija, postao jedan od vođa junske pobunena Beogradskom univerzitetu. Već dve godine pre toga učestvovao je u protestima protiv američke intervencije u Vijetnamu.

U studentskim protestima poveo je studente iz Studentskog grada ka centru Beograda, gde su akademci zauzeli Rektorat i proglasili Crveni univetzitet „Karl Marks“. Studentski protesti u kojima su tada učestvovali i Dragoljub Mićunović, Nikola Milošević, Ljubomir Tadić, Sonja Liht i Đorđije Vuković, okončani su govorom Josipa Broza Tita sa terase Rektorata i čuvenom rečenicom: studenti su u pravu. Međutim, nisu se svi pomirili sa takvim ishodom. Među razočaranima je bio i Mijanović.

U godinama nakon protesta bio je hapšen i proganjan i nije mogao da se zaposli. Dva puta je i osuđivan i na višegodišnje zatvorske kazne, proglašavan je za disidenta i „rušitelja ustavnog poretka“.

Sredinom osamdesetih godina uspeo je da ode iz zemlje u Ameriku, gde je radio najrazličitije zanatske poslove, a neko vreme vozio je i taksi. Taj deo njegove biografije javnosti nije poznat, mada oni koji su ga poznavali kažu da se i tamo priključivao protestima kojima se tražilo ukidanje smrtne kazne.

Od kako se 2006. posle 20 godina vratio iz Amerike u Beograd, učestvovao je u mnogim protestima i akcijama posvećenim odbrani ljudskih prava. Poslednjih godina bio je aktivan i u protestima protiv deložacije, a uključivao se i u različite ekološke proteste.

Vladimir Mijanovic Vlada Revolucija
Foto:Screenshot/Facebook/Čuvari/ke vatre

„Svima nam je bio oslonac, uzor i učitelj. Naš zadatak je da preuzmemo plamen koji je on održavao čak i kada su svi drugi odustajali“, naveli su članovi neformalne grupe „Čuvari/ke vatre“ na Fejsbuku.

Sahrana će se, prema želji njegovih najbližih, održati u najužem krugu porodice i prijatelja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare