Vakcinacija dece Danska
Vakcinacija dece Foto:EPA-EFE/Claus Bech

Bezmalo svako drugo dete u Novom Sadu, predškolskog uzrasta, nije zaštićeno od morbila ili malih boginja, zaušaka i crvenke ili rubele, jer je samo 60,8 odsto lane primilo je MMR vakcinu.

To je za čak 20 odsto manje u odnosu na ionako nizak obuhvat vakcinacijom u 2019. godini, podatak je koji je naveden u Analizi zdravstvenog stanja Novosađana u 2020. godini, koju je uradio Institut za javno zdravlje Vojvodine.

„To znači da veoma veliki broj mališana nema zaštitu od navedenih bolesti i to je zabrinjavajući podatak“, kaže za Danas načelnica pedijatrije u Domu zdravlja „Novi Sad“ u penziji prim. dr Slavica Malešević.

Prema njenim rečima, u ovoj eri, kada imamo toliko virusnih infekcija, ne samo korone i sezonskog gripa, nego i ostalih respiratornih virusa, koji najčešće pogađaju decu predškolskog uzrasta, je vrlo loša situacija, ako bi došlo do epidemije malih boginja ili morbila.

„Jer, morbile u tom dečjem uzrastu stvaraju velike komplikacije na srcu, mozgu, plućima“, ističe dr Malešević.

Imunizacija ili vakcinacija je najmoćniji lek koji postoji, kaže ona i ukazuje da je slabiji odziv na vakcinaciju MMR posledica antivakserske kampanje.

Posebno je ljuta na lekare i medicinske radnike koji se protive vakcinaciji i smatra da im nema mesta u zdravstvu.

„Nevakcinisana osoba koja se razboli je opasna ne samo za sebe već i po okolinu, ugrožava sve oko sebe“, upozorava dr Malešević.

Ona podseća da je sporadičnih slučajeva morbila, prenetih iz susednih zemalja, bilo krajem 90-tih i 2004, 2005. godine, kada je angažovan veliki broj lekara da edukuje stanovništvo i obrazloži zašto je neophodna vakcinacija.

Time je sprečena epidemija.

Sagovornica Danas-a ukazuje da je neophodno pokrenuti široku akciju kako bi se povećao ouhvat dece koja su primila MMR vakcinu na optimalnih 95 odsto.

Bonus video: Dr Tanja Adžić o „životnom ruletu“ mladih koji obole od korone

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar