Škole će od sutra biti skoro prazne

Društvo 29. nov. 202018:41 > 19:06
Podeli:
Foto:EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Odlukom Kriznog štaba đaci starijih razreda osnovnih škola i srednjoškolci, od sutra u potpunosti prelaze na onlajn nastavu i učenje od kuće. U učionice i školske klupe još uvek će sedati oni najmlađi đaci - od prvog do četvrtog razreda.

Pod takvim ulovima nastava će se odvijati sve do školskog raspusta koji će u pandemijskim okolnostima biti spojen i nešto duži nego što je to bilo uobičajeno. Đaci će na raspust ići od 21. decembra do 18. januara.

Uputsva i smernice za nastavnike

Školama je iz Ministarsva prosvete stiglo i uputsvo o tome kako bi nastava trebalo da izgleda do kraja polugodišta – od samog nastavnog sadržaja i prilagođavanja programa do ocenjivanja osnovaca i srdnjoškolaca.

Prema tim uputstvima, nastavnici treba da insistiraju na bitnim sadržajima, tj. na sadržajima koji su ključni za ostvarivanje ishoda obaveznog predmeta, izbornog programa i slobodne nastavne aktivnosti.

„Ocene koje su učenici dobili u toku neposrednog obrazovno-vaspitnog rada od početka ove školske godine i podaci o napredovanju učenika i ocene koje će učenici dobiti u periodu do završetka prvog polugodišta omogućiće izvođenje zaključne ocene“, navode iz ministarstva prosvete.

Nastavnik ima autonomiju da planira ocenjivanje i da odlučuje da li se pismeni zadaci, planirani u narednom periodu, mogu realizovati putem nastave na daljinu.

Ukoliko to nije moguće pismene zadatke mogu realizovati i u drugom polugodištu, ali da se vodi računa o ravnomernom rasporedu u odnosu na druge pismene i kontrolne zadatke.

Ukoliko je učenik nezadovoljan predlogom zaključne ocene na kraju polugodišta može se za njega organizovati odgovaranje u školi uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Učenik koji nema potreban broj ocena za utvrđivanje zaključne ocene iz opravdanih razloga (bolest, izolacija) može ostati neocenjen.

Tim učenicima, ističu iz ministarstva, potrebno je posebno planirati dodatnu podršku u drugom polugodištu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar