Foto:EPA-EFE/Eliseo Trigo

Nastavnici, članovi Sindikata obrazovanja Čačak uputili su roditeljima svojih učenika otvoreno pismo u kome ih pozivaju da zdravlje svoje porodice i dece uzmu u svoje ruke tako što će iskoristiti pravao da traže prelazak dece na onlajn nastavu.

Otvoreno pismo roditeljima prenosimo u celosti:

Poštovani roditelji,
Apelujemo na vas da zdravlje vaše porodice i vaše dece uzmete u svoje ruke. Zaštite ih od izlaganja virusu Kovid-19 i njegovom prenošenju unutar vaših porodica.

Epidemiološka situacija u zemlji je sve teža, s čime ste i vi sami upoznati. Broj novozaraženih i preminulih se svakodnevno značajno uvećava na teritoriji našega grada. Svakodnevno iz čačanske Opšte bolnice stižu izveštaji koji ne ohrabruju.

Povezane vesti:

Vlada Republike Srbije donela je odluku da na onlajn nastavu pređu učenici od 5. razreda osnovne škole do 4. razreda srednje škole. Pitanje koje smo postavili je: Da li to znači da su deca mlađeg uzrasta, njihovi roditelji i drugi sa kojima oni dolaze svakodnevno u kontakt imuni na Kovid-19?

Slušajući epidemiologa Predraga Kona, koji nam se često obraća rečima da razloga za brigu nema, jer su deca samo prenosioci, nejasno je gde nestadoše svi stariji iz života tih mališana ili se možda oni ne računaju u njihovu statistiku i broj stanovnika ove zemlje.

Poštovani roditelji, vi vašu decu najbolje poznajete, a poznajete i njihove učitelje koji svakodnevno brinu o njihovom obrazovanju i vaspitanju, ali i o njihovoj bezbednosti i zdravlju. Verujemo da ste sami svesni koliko je napora potrebno uložiti u obezbeđivanje socijalne distance među decom tog uzrasta i koliko je to realno moguće. Vi o toj istoj deci vodite brigu svakoga dana.

Sve veći broj učitelja nam odlazi na bolovanje zbog bolesti izazvane virusom Kovid-19 ili se povlače u samoizolaciju. Učitelji takođe imaju svoje porodice, a takođe su i deo društvene zajednice u kojoj su prinuđeni da svakodnevno izvršavaju rutinske poslove koje svi mi imamo, da je neminovno shodo broju zaraženih u našem gradu, da i sami dolaze u kontakte sa obolelima.

Ono što smo kao Sindikat obrazovanja Čačak mogli da uradimo, uradili smo. Staćemo u zaštitu svih učitelja u kojima postoji hrabrost i snaga da se suprotstave odluci Vlade Republike Srbije, štiteći svoje Ustavom zagarantovano pravo, u borbi za ličnu bezbednost i život, štiteći tako i živote svih nas sugrađanina. Smatramo da ukoliko se broj dnevnih kontakta svede na minimum, smanjiće se i transmisija virusa među stanovništvom. Smatramo da ako su deca već označena kao prenosioci, kao asimptomatski nosioci virusa Kovid-19, treba uložiti veći napor u obezbeđivanju socijalne distance, kako bi oni, vi i vaše porodice, ali i ti učitelji, bili bezbedniji.

Foto:EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Naš predlog je da se nastava na neki period, poput nastave za učenike starijih razreda izmesti u onlajn okruženje. Mi znamo da obrazloženja i njihovi navodi o tome da tu decu nema ko da čuva, nisu opravdani, niti realni. Po njima, bolje je da decu izolujemo od baka i deka, naših komšija i prijatelja, nego od stotine drugih mališana, koji su pre dolaska u školu bili u kontaktu sa mnogim licima u svom okruženju.

Predlog koji pred vas iznosimo, nije jedinstven, da polazi samo od nas. O svemu što smo naveli, glasno već danima govori struka, ona struka koju čine prosvetni radnici, koji svakodnevno decenijama unazad rade u učionicima, a ne ona struka koja kroz te učionice nikada prošla nije, al’ nam s punim pravom govori o epidemiološkim merama koje unutar njih trebamo sprovodi.

Povezane vesti:

Nemojte dozvoliti da naša deca, vaša deca, budu izložena riziku zbog naučno neosnovanih nagađanja i procena. Sve dok se u njihovom rečniku nalaze reči „probaćemo“, „videćemo“, „pratićemo“, to onda nije ništa drugo do nagađanja. Mi smatramo da shodno poražavajućim brojevima našeg zdravstvenog sistema u Čačku, nema mesta za nikakva nagađanja. Mi ne znamo šta će i kako biti, ni kako će se u našem gradu razvijati dalja epidemiološka situacija, ali ne možemo ni dozvolite da dok se to ne sazna izlažemo riziku bilo čiji život, život svakog od nas, život svakog od vas.

Kada su životi ljudi u pitanju, teško je govoriti o nastavi, jer život je neprikosnoven.

Ali ako i o tome govorimo, naši učitelji i nastavnici mesecima unazad, volonterski su angažovani na snimanju TV časova, koji tek treba da budu emitovani. S druge strane, u periodu prvog talasa pandemije, od marta do juna, realizovali su onlajn nastavu i kroz nju bili posvećeni svakom pojedinačnom učeniku, ali i njihovim roditeljima kroz čestu komunikaciju, kako bi im olakšali učenje kroz tu nastavu na daljinu. Znamo da će i sada dati svoj maksimum u obezbeđivanju nastavnog procesa, poput svojih kolega koji rade sa starijim učenicima, a koji od ponedeljka zvanično prelaze na relaziciju nastave na daljinu.

Kao roditelji imate pravo da tražite od učitelja da se za vašu decu organizuje onlajn nastava, a oni imaju obavezu da vam to i omoguće.

S nadom da ćete o našem predlogu razmisliti i tražiti od škola da se i za vašu decu u narednom periodu organizuje onlajn nastava, sve dok postoji realna potreba i za starije učenike, jer su se i do sada školovali u jednakim uslovima,

Vladimir Adžić, predsednik Sindikata obrazovanja Čačak

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare