Korona u školama: Nastavnici predaju u praznim učionicama

Emisije 22. nov. 202009:20
Podeli:
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Dok ministar prosvete Branko Ružić kaže da je u školama obolelo oko dva odsto đaka i prosvetnih i administrativnih radnika, te da zbog toga nema potrebe za prelaskom na onlajn nastavu, predstavnici prosvetnih sindikata i nastavnici kažu da je tu reč o 20.000 potvrđeno obolele dece, te da je taj broj verovatno veći, da nastavnici drže predavanja pred praznim učionicama, a direktori škola zamenu za obolele radnike traže na Fejsbuku.

Pitanje koje mnoge zaokuplja ovih dana jeste i to da li će škole prestati sa radom zbog epidemiološke situacije. Ministar prosvete Branko Ružić poručuje da je sve pod kontrolom, iako se čuje sve više glasova iz škola da je potrebno preći na onlajn nastavu dok traje pik epidemije. Krizni štab i Ministarstvo prosvete kažu da za takvom merom još nema potrebe, međutim, Vesna Vojvodić iz Sindikata prosvetnih ranika „Nezavisnost“ kaže da je broj obolele dece i nastavnika verovatno veći od dva odsto, koliko je rekao ministar.

„U srednjem obrazovanju je negde oko 250.000 dece, toliko je i u osnovnom, vrtićima i predškolskom obrazovanju. Sad kad pogledate dva procenta zaraženih, koliko je rekao ministar Ružić, to otprilike dođe blizu 20.000. Kad kažete 20.000 to nije da doživite šok, ali to je 20.000 testirane i potvrđene dece. Svaki roditelj u Srbiji i svaki nastavnik znaju da se deca testiraju izuzetno retko“, kaže Vojvodić u Probudi se na televiziji Nova S.

Beograd je jedno od žarišta, a u beogradskim gimnazijama broj odsutne dece je u uzlaznoj putanji.

Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija kaže da sve više dece prelazi na onlajn nastavu.

„Imamo 70 inficiranih učenika i još mnogo onih koji su u izolaciji zato što u porodici postoji neko ko je pozitivan na korona virus. Daću svoj lični primer, u petak sam u dva odeljenja časove držao stolicama jer su kompletna odeljenja prešla na onlajn nastavu, a u drugim odeljenjima imao sam po sedam učenika“, kaže Markov.

Zamena za one nastavnike koji su na bolovanju, ovih dana se traži na Fejsbuku.

Vesna Jerotijević iz Unije prosvetnih radnika Srbije kaže da je potreba za zamenama nastavnika, učitelja, vaspitača, administrativnih radnika iz dana u dan sve veća, te da su direktori morali da pribegnu ad hoc rešenjima.

 

Komentari

Vaš komentar