rad od kuće
Foto: Shutterstock

Nedeljama slušamo o tome kako je epidemiološka situacija u školama dobra i kako nema potrebe da se potpuno pređe na online nastavu. Ipak, mnoge opštine su donele tu odluku i prešle na nastavu od kuće, nastavnici svedoče o sve većem broju zaraženih učenika i prosvetnih radnika. Konačno, danas se, posle dugog ubeđivanja i uveravanja da su učionice najsigurnije mesto za decu, oglasio i Krizni štab.

Školski raspust biće nešto duži nego inače, počeće 21. decembra ove godine, a završiće se 18. januara 2021. Učenici starijih razreda osnovne škole i srednjoškolci prelaze na online nastavu. Neizvesnost, haotičnost, odluke koje se predugo čekaju i koje unose dodatnu zbunjenost. Sve to izaziva dodatnu nervozu među roditeljima, ali i đacima koji sve teže mogu da pohvataju konce i bilo šta nauče.

Iva je majka đaka trećaka i predškolca, na nju se ne odnosi potpuni prelazak na online nastavu. Ova majka tvrdi da njena porodica trpi posledice sveopšte konfuzije i zdravstvene ugroženosti. Đaci mlaših razreda u školu idu svaki dan, ali je nastava skraćena, pa je organizacija teža, a rizik veći, smatra naša sagovornica.

Ona kaže da bi i za đake od prvog do trećeg razreda trebalo ili uvesti celodnevnu nastavu u učionicama, ili i njih potpuno prebaciti na online časove od kuće.

„Ne znam više šta da kažem. Prvo su rekli deca šire, ali uopšte nemaju simptome, pa su rekli dece ne šire zarazu. Sada više nemam pojma. Mi smo decu, što se tiče baka i deka izolovali. Povukli smo  bake i deke iz sistema odvođenja i dovođenja u školu. Sada nam je vrlo ‘veselo’, radimo od kuće, dovijamo se, trčimo. Možda bi epidemiloški bilo bolje da su deca išla u školu u punom kapacitetu, a ne uz skraćeno trajanje časova. Samo su napravili haos, jer deca moraju da idu kod bejbisiterki, baka, deka, tetki. Ovako imate da su dva sata u školi, a onda šire dalje zarazu. Bolje bi bilo da su čak i u produženom boravku, mislim da bi to bilo epidemiološki opravdanije“, smatra naša sagovornica.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ipak i onih koji kažu da su ljuti zbog stalne neizvesnosti i isčekivanja novih mera, ali su, ipak i zadovoiljni odlukom o produženom i spojenom raspustu. Očekuju da će se barem u tom periodu odmoriti i predahnuti od sveopšte konfuzije.

„Mene, ipak, najviše raduje to što će raspust biti isti za sve, pa i u regionu. Mislim da je to dovoljno vremena da se epidemiološka situacija slegne i da se zaraza zauzda“, kaže nam Ana, takođe majka jednog trećaka.

U međuvremenu, đacima, roditeljima i nastavnicima ostaje da sami ispravljaju epidemiološke „krive Drine“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare