Foto: N1

Sindikat zaposlenih Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) "Nezavisnost" uputili su pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, u kom su zatražili da "odlučno zaštiti instituciju RGZ".

„Najnoviji napisi i izjave direktora Borka Draškovića u kojima se na krajnje  neprofesionalan i nedoličan način obraća predstavnicima Vlade RS, ministarstva pravde, javnim beležnicima i  advokatskim udruženjima je apsolutno neprihvatljiv“, navodi se u pismu.

Pored toga, ističe se – takav pristup i način tretiranja problema koje je u  najvećem procentu upravo prouzrokovao sam Borko Drašković, je veoma štetan za instituciju RGZ-a i njen  kredibilitet.

„Uz sve besmislene i neutemeljene izjave treba dodati i krajnje necivilizacijski odnos prema zaposlenim  službenicima u RGZ-u od kojih se očekuje da se žrtvuju u pravcu ispravljanja očiglednih brljotina i nepromišljenih  odluka koje su donete u proteklih nekoliko godina“, navodi sindikat.

Poslednja u nizu takvih štetnih i pogubnih odluka je, prema navodima sindikata – usvajanje Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i  sistematizaciji radnih mesta.

„Ukidanje nadležnosti u preko 100 Službi za katastar kao i potpuno ukidanje katastra u 24  lokalne samouprave uz veoma čudne i neobjašnjive promene u teritorijalnoj organizaciji RGZ-a, imaće dalekosežne  posledice“, upozorava sindikat.

Pravilnik je, navodi se, napisan na preko 700 stranica i za  njegovo sagledavanje je neophodno određeno poznavanje problematike.

„Ukidanje više od 100 izvršilačkih radnih  mesta u katastrima i otvaranje isto toliko administrativnih i nepotrebnih radnih mesta u sedištu RGZ-a ne ide u pravcu  smanjenja više od 700.000 nerešenih zahteva već upravo ka potpunom kolapsu ove institucije. Da li se radi o  partijskom ili nekom drugom zapošljavanju može se samo nagađati ali je jasno vidljivo da nešto nije normalno“, ukazuje sindikat.

Sindikat tvrdi da sve češće pozivanje direktora Draškovića na svetske trendove i dostignuća koja postoje u oblasti upravljanja  geoprostornim podacima „u našim uslovima nemaju nikakvu stvarnu težinu osim, pokušaja da se svi promašaji i  nepromišeljenosti stave u funkciju odbrane pozicije direktora RGZ-a“.

„Zanemerivanje brojnih primedbi i stručnih  mišljenja koja su izneta od samih zaposlenih, javnih beležnika, advokatske prakse, privatnih geodetskih udruženja i  stavljanje ličnih stavova ispred državnih i nacionalnih je osnovni model obavljanja direktorske funkcije. Možda je  takvo ponašanje i prihvatljivo za one koji su doneli odluku o postavljenju Borka Draškovića na mesto direktora RGZ-a,  ali je sasvim sigurno put u propast i RGZ-a i katastra kao nacionalnog dobra. Proces digitalizacije koji se sprovodi  je postao paravan za mnoge nepravilnosti a na štetu pravne sigurnosti i pouzdanosti upisa u katastru“, navodi sindikat.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar