Foto:N1

Ministarka pravde Nela Кuburović Кisić uputila je, povodom optužbi Republičkog geodetskog zavoda na račun javnih beležnika, dopis Vladi Srbije u kojem ukazuje da RGZ time duboko remeti pravnu sigurnost, a građane i privredu dovodi u zabludu.

Ministarstvo pravde smatra potpuno nedopustivim navode RGZ da su izvodi iz lista nepokretnosti koje izdaju javni beležnici „plagirani“, „u potpunoj suprotnosti sa zakonom“, da predstavljaju „direktnu krađu proizvoda RGZ“, kao i da se građani i privreda „u navedene izvode ne mogu pouzdati“ i da treba da ih „pribavljaju kod registrovanih geodetskih organizacija“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo pravde je ocenilo da su ovakva istupanja očigledan pokušaj dezavuisanja javnosti sa ciljem skretanja pažnje sa sopstvenih upitnih rezultata rada.

„Budući da RGZ tvrdi da izvodi koje javni beležnici izdaju sadrže podatke koji nisu sastavni deo izvoda iz lista nepokretnosti, poput naznake da se izdaju u okviru Pravosudnog informacionog sistema, Ministarstvo pravde ukazuje da je to neophodno zato što je ministarstvo nadležno za poslove pravosuđa odgovorno za verodostojnost i garanciju prikaza preuzetih podataka“, navodi se.

To je propisano Uredbom o uslovima izdavanja izvoda iz lista nepokretnosti i lista voda iz Geodetskog katastarskog informacionoig sistema od strane javnog beležnika i geodetskih organizacija, donetom krajem juna 2020. godine.

Tim aktom je propisano, dodaje ministarstvo, da su ostali elementi izvoda iz lista nepokretnosti, a koji se razlikuju od izvoda RGZ – ime i prezime lica koje je pristupilo podacima, propisi na osnovu kojih se podacima pristupa i na osnovu kojih se podaci izdaju, što predstavlja dodatne elemente pravne i informatičke sigurnosti, koje je Ministarstvo pravde u ovom slučaju preuzelo.

Ministarstvo pravde ukazuje da se u izvodima bez izuzetka navodi da je izvor podataka RGZ, a da podaci o nepokretnosti nemaju nikakve sadržinske razlike.

Povodom primedbi da postoje nepreciznosti u izdavanju izvoda iz lista nepokretnosti od strane javnih beležnika, Ministarstvo pravde je navelo da će prikaz ovih podataka precizirati u što kraćem roku.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare