JKS demantuje RGZ: Ponosni na rezultate javnih beležnika

Društvo 08. okt. 202018:11
Podeli:
Foto: Artem Oleshko / Alamy / Alamy / Profimedia

Javnobeležnička komora Srbije (JKS) kategorički je odbacila navode Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) da su građanima obustavljeni brojni zahtevi za upis u katastar zbog navodnog nezakonitog postupanja javnih beležnika i istakla da se ponosi rezultatima rada javnih beležnika u pogledu primene Zakona o upisu u katastar nepokretnosti i vodova.

Njihovo saopštenje prenosimo u celosti:

„Prema zvaničnoj statistici objavljenoj na portalu RGZ, od 1. jula 2018. i početka primene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova do 1. septembra ove godine javni beležnici su poslali 545.866 zahteva za upis u katastar, od kojih je 528.920 rešeno bez ikakvih primedbi.

Statistika RGZ, dostupna na sajtu ove institucije, navodi podatak da je u tom periodu obustavljeno 16.946 zahteva za upis u katastar, što se drastično razlikuje od broja koji je danas saopštio RGZ (23.924 obustavljenih zahteva).

Izuzetno je važno napomenuti da su zahtevi za upis u katastar pretežno obustavljani zbog pogrešne primene propisa od strane pojedinih službi za katastar nepokretnosti, kao i zbog ogromnog broja prethodno nerešenih zahteva kada je službama najlakše da obustave postupak.

Povezane vesti:

JKS se zbog toga obraćala RGZ-u, sa željom da se određeni problemi u primeni propisa reše zajednički. JKS izražava žaljenje što sa druge strane, u RGZ, nije bilo volje da se ovi problem reše na profesionalan način, uz obostrano uvažavanje.

Takođe, kada se analiziraju ovi podaci RGZ, proizilazi da je za 26 meseci, prosečno po jednom javnom beležniku mesečno obustavljeno 3,27 predmeta, što govori o visokoj stručnosti i profesionalizmu javnih beležnika.

Javnobeležnička komora Srbije zahvalna je RGZ na redovnoj statistici koju objavljuje u vezi sa zahtevima za upis u katastar nepokretnosti, a građanima i svim zainteresovanim ostavlja da uvidom u ove podatke donesu sopstveni zaključak.

JKS podseća da je od uvođenja javnobeležničkog sistema dramatično smanjen broj imovinsko-pravnih sporova, što dovoljno govori o opravdanosti uvođenja javnobeležničke profesije u pravosudni sistem Republike Srbije, o doprinosu investicijama i rastu BDP-a, kao i o povećanju pravne sigurnosti građana“, naveli su iz JKS-a.

Podsetimo, Republički geodetski zavod (RGZ) saopštio je danas da je utvrdio da je određeni broj javnih beležnika, zbog neprofesionalnog postupanja, oštetio više od 50.000 građana kojima je obustavljen zahtev za upis u katastar.

Zbog utvrđenih nepravilnosti u radu pojedinih javnih beležnika, Republički geodetski zavod je uputio apel građanima da provere kvalitet rada javnih beležnika koji su nadležni za njihovu teritoriju i izaberu one notarske kancelarije koje ostvaruju bolje rezultate.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar