Foto: N1

Sindikati zaposlenih u Republičkom geodetskom zavodu saopštili su da je najavljena prevremena digitalizacija rada tog državnog organa "pokušaj da se opravda reformatorski laureat i umanji opšti utisak da je u uslovima vanrednog stanja i epidemije RGZ bio usko grlo". Ocenjuje se da današnji RGZ veoma sliči pekari u kojoj se mogu kupiti razne vrste slatkiša, torti, kolača a hleba na žalost nema ili ga ima veoma retko", ocenjuje se u saopštenju sindikata.

U saopštenju koje potpisuju Granski sindikat „Nezavisnost“ i Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata navodi se da je tokom vanrednog stanja veliki deo poslova RGZ bio „blokiran zbog loše organizacije i nefunkconisanja u kriznoj situaciji, i da je „otpočeo očekivani krah uspostavljenog sistema“.

„Pored nemogućnosti da se efikasno organizuje rad službi za katastar u kojima je veliki broj službenika prinuđen da putuje u susedne gradove bez ikakvog opravdanog razloga, direktor je sa instrukcijama za rad od kuće praktično blokirao svaki rad na rešavanju nagomilanih predmeta, koji su do nadzora Upravne inspekcije bili prikriveni i stavljeni pod tepih“, dodaje se u saopštenju.

Sindikati dodaju i da izveštaj Upravne inspekcije koji je napisan na više od 100 strana „ukazuje na višestruko kršenje propisa o radu i državnim službenicima“, a da je, prema njihovim saznanjima, veoma malo učinjeno na otklanjanju uzroka tih nepravilnosti.

Takođe su pozvali nadležne državne institucije, uključujući i predsednika Republike, predsednicu Vlade i resorno Ministarstvo građevinarstva da na ove navode reaguju, uz ocenu da zaposleni imaju isti interes kao i vlasti, obzirom da „žele da urede svoj i status institucije u kojoj rade“.

„Našoj državi i građanima je potreban kredibilan RGZ koji će vršiti poverene poslove na evidenciji nepokretnosti, a ne virtuelan servis i sistem jeftinih elektronskih platformi koje osim mnoštva informacija ne pružaju nikakve garancije. Današnji RGZ veoma sliči pekari u kojoj se mogu kupiti razne vrste slatkiša, torti, kolača a hleba na žalost nema ili ga ima veoma retko“, ocenjuje se u saopštenju sindikata.

Po njihovim navodima, afirmacija digitalizacije pretvorila se u virtuelizaciju i zasipanje javnosti masom nepotrebnih i bulevarskih informacija koje su zastupljene na portalu RGZ.

RGZ je prethodno saopštio da je omogućio uvid i preuzimanje ažurnih podataka iz geodetsko-katastarskog informacionog sistema, odnosno digitalnih baza katastra nepokretnosti devet meseci pre propisanog roka.

Pre dve nedelje, sindikati zaposlenih u RGZ su uputili otvoreno pismo premijerki Srbije Ani Brnabić, u kom su naveli da su „filovani i ulepšani rezultati u ‘reformama’ iskorišćeni za dodatno zaduživanje kod međunarodnih institucija u iznosima koji su preko 60 miliona evra“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare