Foto: N1

Sindikati Republičkog geodetskog zavoda pisali su pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kom se žale da "rukovostvo predvođeno direktorom Borkom Draškovićem urušava tu instituciju" i traže od predsednika Vučića da ih "oslobodi pošasti koju personalizuje aktuelni direktor".

„Svi problemi oko drastičnog uvećanja nerešenih predmeta koji su danas na cifri preko 800 000, samo su deo cene koju  svi plaćamo neprofesionalnom i diletantskom rukovođenju RGZ-om. Poslednja u nizu skandaloznih odluka direktora  Borka Draškovića je izrada predloga Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u RGZ-u.  Skandaloznije od samog teksta je način usvajanja ovakvog predloga od strane tehničke Vlade RS. Realno je očekivati  da Vlada u tehničkom mandatu donosi odluke o redovnim aktivnostima ili u slučaju vanrednih okolnosti“ navodi se u saopštenju sindikata „Nezavisnost“ i Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS).

Oni pitaju zašto se sada usvalja predlog pravilnika i da li je neko u Vladi uopšte razmatrao taj dokument.

„Da li postoji i jedan ministar koji bi izašao pred predstavnike ili građane  u preko 100 lokalnih samouprava da im objasni zbog čega su ukinute nadležnosti tamošnjih Službi za katastar? Posebno, je bolno pitanje ukidanja katastra kao institucije u 24 lokalne samouprave. Gde će stanovnici i privrednici  sa teritorije Batočine, Lapova, Ražnja, Merošine, Žitorađe, Bosilgrada, Dimitrovgrada, Rače, Lebana, Medveđe,  Novog Kneževca i td. ostvarivati svoja prava i završavati poslove koje imaju u katastru. Lokalni ekonomski razvoj u  ovim samoupravama koje su i danas u teškoj situaciji će biti znatno otežan čak i onemogućen“ upozoravaju sindikati.

Foto: N1

Ukidanje izvršilačkih radnih mesta u unutrašnjosti, i otvaranje novih, a čini se suvišnih i nepotrebnih radnih mesta u Sedištu RGZ-a, kako ocenuju sindikati, u Beogradu je izgleda potreba partijskog ili nekog drugog zapošljavanja.

„Desetine geodeta i  stručnjaka koji su godinama osposbljavani za rad u katastru moraće da sačekaju i da ustupe mesta onima koji će bez  ikakvog radnog ili profesionalnog iskustva da uskoče u nove odseke po unapred definisanom i dirigovanom konkursu.  Kriterijum da se ne primaju službenice starije od ’96 godišta je mnoge ostavio van mogućnosti da dobiju stalni radni  odnos iako su u RGZ-u angažovani više od 10 godina putem ugovora ili na određeno“ tvrde u saopštenju.

Sindikati ističu da su „pitanje odnosa direktora RGZ prema zaposlenima i stepen bahatosti i neprofesionalizma samo po sebi  dovoljan razlog da se pokrenu mnoge kontrole i nadzori“.

„Vremena za čekanje nema. Svakim  danom situacija je sve lošija“ upozoravaju i dodaju da Drašković u rezervi osim posla u RGZ-u ima i svoju privatnu firmu koja se  bavi geodetskim poslovima“.

„Njegova ambicija da rukovodi RGZ-om kao privrednim društvom je njegovo ustavom  zagarantovano pravo. Naše, a verujemo i Vaše pravo i interes, je da vodimo računa o državi i njenim resursima. Mi sindikati RGZ-a se zalažemo i tražimo od Vas da podržite zahteve zaposlenih i velikog broja građana i  RGZ oslobodite pošasti koju personalizuje aktuelni direktor Borko Drašković. U prilog našem zahtevu ide i činjenica  da je jedan broj najbližih saradnika direktora RGZ-a napustio zavod u poslednjih nekoliko meseci“ zaključuju sindikati u pismu predsedniku Vučiću.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar