UKP upao u prostorije Dexpressa 2
UKP upao u prostorije Dexpressa 2

Udruženi Sindikati Srbije „Sloga“, sa dubokom zabrinutošću i ogorčenjem, osuđuju noćašnji upad Uprave kriminalističke policije (UKP) u prostorije kompanije D Express, koja pripada United Grupi, saopštili su iz ovog sindikata.

Ovaj čin je alarmantan pokazatelj zloupotrebe državnih institucija od strane vlasti, što predstavlja ozbiljno kršenje osnovnih načela demokratije u našoj zemlji.

Svedoci smo nastojanja aktuelne vlasti da se mediji, posebno onih u vlasništvu United Medie koji pružaju objektivan uvid u radnička i građanska nezadovoljstva, poput štrajkova i protesta, stave pod kontrolu. Takve akcije direktno ugrožavaju osnovne stubove svakog demokratskog društva, ističu iz sindikata a prenosi Danas.

Kako dodaju, naročito su zabrinuti zbog otvorenih napada i iznošenja neistina o njihovom sindikatu i neosnovanih optužbi upućenih od strane ministra informisanja i telekomunikacija Mihaila Jovanovića i premijerke Ane Brnabić predsedniku sindikata Sloga u JP Pošta Srbije, Stefanu Mitroviću. Ovi potezi predstavljaju direktno targetiranje, pokušaj diskreditacije i zastrašivanja koji ima za cilj oslabljivanje sindikalne borbe za pravdu i bolje uslove za radnike.

Pročitajte još

Radnici JP Pošta Srbije suočavaju se sa brojnim problemima, uključujući niske plate i loše uslove rada, dok se resursi preduzeća neopravdano troše na druge svrhe. Podržavamo samoorganizovanu obustavu rada i zahtevamo da se odgovorni u tom preduzeću suoče sa posledicama svojih postupaka, a radnicima ispune zahtevi zbog kojih su u obustavi, ukazuju u sindikatu.

„Pozivamo građane, medije, sindikate koji nisu pod kontrolom države, i međunarodnu zajednicu da se pridruže u osudi ovih destruktivnih akcija i podrže borbu za očuvanje demokratije, prava radnika i slobode izražavanja u Srbiji. Ne smemo dozvoliti da se autoritarne tendencije dalje razvijaju i klize ka ivici otvorene diktature. O događaju, targetiranju sindikata “Sloga”, njihovog članstva i pritiscima na njih obavestićemo i Svetsku federaciju sindikata i druge međunarodne organizacije koje se bave zaštitom sindikalnih i građanskih prava“, naglašava Sloga.

BONUS VIDEO Mateja Agatović iz Nove Ekonomije pojašnjava zašto je policija upala u „D Express“ zbog štrajka u JP „Pošte Srbije“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar