Sagovornici sinoćnjeg "Utiska nedelje" nisu se saglasili oko mnogih stvari, mnoga pitanja nisu dobila konačan odgovor, ali su građani prvi put mogli da čuju nekoliko važnih stvari u vezi sa koronavirusom i reakcijama Kriznog štaba.

U sinoćnoj emisiji „Utisak nedelje“ najjači utisak bila je izjava dr Radeta Panića koju je on dao nekoliko dana ranije u emisiji „Među nama“, takođe na televiziji Nova S, a jedan od gledalaca otkrio je šta se zaista dešava trenutno u Novom Pazaru.

Ipak, u razgovoru s gostima Olje Bećković – epidemiolozima dr Predragom Konom i dr Zoranom Radovanovićem, kao i imunologom Srđom Jankovićem – prvi put smo dobili nekoliko važnih informacija o borbi s koronavirusom u Srbiji.

Stručnjaci iz Kriznog štaba nemaju uvid u bazu podataka o obolelim i umrlim od kovida 19

Zvanični podaci različiti su od onih iz baze, zato što uključuju dodatnu proveru, objasnili su sagovornici Olje Bećković. Međutim, ispostavilo se da oni svoje odluke i preporuke donose isključivo na osnovu zvaničnih podataka, bez ikakvog uvida u bazu Batuta. Zvanične podatke dobijaju pred konferencije na kojima treba da se obrate javnosti, a u njihovu istinitost Kon i Janković ne sumnjaju.

Predrag Kon Foto: Ivan Dinić/Nova S

„Ja bazu nisam video. Ograničen je pristup bazi različitim ljudima i to je pitanje IT sektora. Ja sam tražio da se o tome raščisti situacija. Nisam ja kontrolor vlasti, vlast sama treba da odgovara“, rekao je Kon, odgovajući na pitanje o podacima s kojima je BIRN izašao u javnost, učinivši spornim sve zvanične podatke o koroni.

„Svi gledamo u Batut kao referentnu ustanovu, ja bazu video nisam, a lagao takođe nisam“, rekao je Janković. „Zvanični podaci su oni na koje član Kriznog štaba mora da se oslanja“.

Kako funkcioniše baza podataka

„Radi informacionih potreba i potreba transparentnosti napravljena je na brzinu jedna baza podataka za svega sedam dana u koju se sve sliva, onda imate situaciju u kojoj neko to mora da koriguje i da prati“, rekao je Kon. Bećković je pojednostavila, a njeni sagovornici potvrdili, da podaci koji su uzbunili Srbiju realno postoje u tabeli, za koju svi lekari iz svih bolnica u Srbiji šalju podatke o zaraženim i umrlim u toku dana.

„I moraju da šalju potvrdu o smrti i prijavu zarazne bolesti“, dodao je Kon.

„I onda tamo postoji tabela ‘informacija za Vladu’. Oni to šalju u Batut, Batut šalje Vladi i Ministarstvu zdravlja“, nastavila je Bećković, pitajući se gde na tom putu postoji rupa, da neko možda može da prepravi podatke.

Srđa Janković Foto: Ivan Dinić/Nova S

„Baza nije primarni izvor podataka. U bazu se podaci unose i naknadno. U bazu se podaci unose i po sećanju, po ličnom nahođenju. Oni se zatim proveravaju po medicinskoj dokumentaciji… U bazi su potencijalno sirovi podaci. Ja ne tvrdim da tolika razlika može samo tako da se objasni i da na tome treba zaustaviti stvar, ali referenca je medicinska dokumentacija, a ne unos u bazu. Unos u bazu je jedan broj u računaru, dva pritiska na dugme“, rekao je Janković, dodajući da zahteva da se dve serije podataka uporede na osnovu medicinske dokumentacije koja predstavlja najčvršći dokaz.

Testova ima – 260.000

Pitanje o dovoljnom broju testova poslednjih dana je vrlo aktuelno. Dok lekari izlaze u javnost kako bi poručili da su uplašeni i umorni, te da testova nema, Kon kaže da testova ima trenutno dovoljno. Tačno 260.000. „Samo nisu izdistribuirani“, napomenuo je Kon prihvativši i Panićevu izjavu kao istinitu.

Takođe, potvrdio je da se kontakti više ne testiraju, ukoliko nemaju simptome.

Negativan test ne mora ništa da znači

„Testirali, ne testirali – 14 dana samoizolacije je uvek obavezno za svakoga sa sumnjom. Zato što test može biti negativan rano u toku inkubacije, pa čak i u odmakloj inkubaciji, dok se virus ne umnoži u organizmu. Negativan test ne znači da se neko nije zarazio i da sada može da ide u kontakte“, istakao je Janković.

Srđa Janković Foto: Ivan Dinić/Nova S

„Naravno, pozitivan test čini da ga ranije izdvojimo i lečimo, i da ga ranije ubrojimo u sistem i u bazu, tako da ne mislim da je testiranje besmisleno. Ali testiranje nije preduslov da sprovedemo najvažniju meru“.

Nije potreban prevod. Negativan rezultat testa nije garancija da niste bolesni od korone. A ispostaviće se da ni simptomi nisu siguran znak da imate.

Isti simptomi, drugi virus

Bećković je pomenula slučaj u kojem se pokazalo da je osoba sa simptomima koronavirusa, zapravo bila pozitivna na H1N1. Pitanje koje se nadovezalo bilo je: Da li Srbijom haraju još neki virusi sa istim simptomima kao kovid 19?

„Stotine virusa koji nisu kovid, a mogu imati slične simptome i sličnu kliničku sliku. Nijedan nije u epidemijskom uzletu, ali to ne znači da ih nema. Oni zbirno, još, možda su i brojniji nego kovid, ali to ne isključuje da imamo pogoršanje situacije s kovidom 19“, rekao je Janković.

Preporuke kriznog štaba nisu sprovedene u delo 

Mada je sav teret aktuelne situacije pao na krizni štab, Kon i Janković govorili su o preporukama koje su usvojene, ali „nisu sprovedene u delo“. Smatraju da mere kao što su vanredno stanje i policijski čas više „nemaju smisla, niti su moguće“, ali da preporuke s kojima su nastupali od kraja vanrednog stanja konačno treba sprovesti u delo.

Predrag Kon Foto: Ivan Dinić/Nova S

„Zašto one nisu imale karakter zakonske obaveze – ja nemam ništa protiv da se o tome govori, ali ne mogu ja o tome da govorim. Ja stojim iza svake preporuke“, rekao je Janković.

A na pitanje o ponašanju političkog vrha, konkretno i činjenici da premijerka Ana Brnabić, koja je i predsednica kriznog štaba, poslednjih dana nije poštovala te preporuke, Kon samo konstatuje: „To je ponašanje koje nije prihvatljivo u ovakvim situacijama“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare