Danas se navršava tačno šest meseci od strašne i nezapamćene tragedije u beogradskoj Oglednoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", kada je učenik ubio devetoro đaka i čuvara škole i ranio šest osoba. Sećanje na stradale počelo je dan ranije u Domu omladine, gde su roditelji i članovi porodica stradale dece održali Dan sećanja.

Jutros u 8 časova i 40 minuta ispred Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ počeli su dolaze roditelji stradale dece koji su, u tišini, palili sveće i ostavljali poneki cvet.

Svako je, kako se čulo među njima, došao za sebe, bez ikakve prethodne organizacije i u dogovoru sa nekim.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Među njima bilo je i prolaznika koji su zastajali ispred škole, prekrstili se i u tišini odstajali nekoliko minuta. Neko je doneo cveće, a neko beli balon.

Malo posle 11 sati, đaci škole pustili su iz dvorišta bele i crvene balone za svoje poginule drugare i radnika obezbeđenja, hrabrog Dragana, prenosi N1.

Foto: FoNet/Sofija Vukajlović

Ispred škole se okupala veća grupa ljudi, uprkos jakom vetru i kiši koja je počela da pada.

PROČITAJTE JOŠ:

Foto: FoNet/Sofija Vukajlović

U 13.30 časova roditelji stradale dece, kao i đaci i zaposleni u školi, prošetaće do parka na Tašmajdanu gde će biti posađeno drveće za deset poginulih u ovoj beogradskoj školi.

Foto: FoNet/Sofija Vukajlović

Roditelj jednog učenika kaže u izjavi za Nova.rs da je danas veoma tužan dan za sve njih jer ih podseća na veliku tragediju koja se dogodila 3. maja.

„Naša deca će zauvek pamtiti nastradale drugare. Baloni koji su odleteli visoko na nebo, stići će do malih anđela i do našeg Dragana i preneće im da oni nikada neće biti zaboravljeni i da će zauvek biti u našim srcima“, rekao je kratko roditelj u izjavi za naš portal.

Podsetimo, Više javno tužilaštvo (VJT) u Beogradu podiglo je početkom oktobra optužnicu protiv roditelja maloletnog ubice Vladimira K. i Miljane K, kao i predsednika i instruktora streljačkog kluba u kom su trenirali pucanje.

Za Vladimira Kecmanovića, zatraženo je 12 godina zatvora, za majku Miiljanu K., čiji je neosporni DNK pronađen na metku, dve godine i šest meseci, a za predsednika streljačkog kluba i instruktora po tri godine zatvora.

Milena Vasić: Pomen nastradalim đacima u Ribnikaru u Ljubljani

Danas je povodom obeležavanja ovog datuma u Ljubljani u tamošnjoj crkvi biti održan moleban  i to slobodno možemo da kažemo na inicijativu jedne od mama čije dete ide u Onsovnu školu „Vladislav Ribnikar“, glumice Milene Vasić.

Ona je od trenutka kada se ova nezamisliva tragedija dogodila mnogo puta govorila o ovoj priči.

Danas su đaci, profesori i roditelji iz OŠ „Vladislav Ribnikar“ na više načina obeležili pola godine od tragedije u ovoj školi. Reporterka jutarnjeg programa Danijela Lazović, prenosi nam da je na Malom Tašu u slavu stradale dece zasađeno nekoliko stabala japanske trešnje.

Da li smo na istom mestu kao i pre šest meseci, samo sa mnogo većim traumama i jasnijim pokazateljima da za propuste u sistemu nemamo adekvatna rešenja za sada – to smo u jutarnjem programu „Probudi se“ analizirali sa prof. dr Goranom Vilotijevićem, pedagogom i sa nekadašnjim ombudsmanom Sašom Jankovićem.

Prilog pogledajte na početku ove vesti.

BONUS VIDEO: Šest meseci sećanja na stradale đake Ribnikara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare