Pola godine proteklo je od nezabeleženog zločina, koji se u jutro 3. maja dogodio u beogradskoj OŠ „Vladislav Ribnikar“, kada je maloletni učenik sedmog razrada počinio masakr i hladnokrvno ubio devetoro đaka i školskog čuvara, dok je još četvoro dece i nastavnicu istorije teško ranio.

Ovaj tragičan događaj ostaće upisan kao najveća nacionalna tragedija, koja je duboko traumatizovala čitavo društvo, a znatan deo javnost i dalje uporno pokušava da shvati šta se kobnog postprazničnog jutra dogodilo u vračarskoj školi. Mnogobrojna ključna pitanja do danas su ostala bez odgovora, a očekivanja da će tužilačka istraga rasvetliti sve okolnosti događaja nestala su u danu kada je podignuta optužnica.

Jedino što danas, šest meseci kasnije, ima status neupitnog, jeste odlučna i dokazana namera vlasti da abolira sopstvenu odgovornost, a zločin u „Ribnikaru“ izgura u kolektivni zaborav.

Foto: TANJUG/AP Photo/Darko Vojinovic

Nijedno obećanje koje su predstavnici vlasti, naizmenično, i u serijama, upućivali javnosti, a posebno ožalošćenim porodicama, do danas nisu ispunjena. Od utvrđivanja odgovornosti za objavljivanje spiska za odstrel do garancije da „mali monstrum neće više nikad videti belog dana“, a koju je lično izneo predsednik države Aleksandar Vučić.

Pročitajte još:

Budući da je većini od starta bilo jasno da ovakve garancije ne znače apsolutno ništa, te da u državi mora postojati pravni akt koji bi regulisao hospitalizovanje maloletnih i krivično neodgovornih počinilaca teških krivičnih dela, najavljena izmena zakona o zdravstvenoj zaštiti takvih pacijenata, učinila se kao jedino moguće rešenje. Vladajuća većina, pak, iz sebi znanih razloga, nije predložila izmene ovog zakona na poslednjoj skupštinskoj sednici, a na kojoj je bilo ukupno 60 tačaka dnevnog reda.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Sve to je uznemirilo roditelje ubijene, ali i dece koja su preživela i svedočila masakru, a strah da u državi ne postoji mehanizam koji bi maloletnog ubicu mogao da spreči da se uskoro nađe na ulici i ponovi zločin, u potpunosti se čini opravdanim i smislenim.

„Činjenica da je vlast izbegla da izmeni ovaj zakon, ostavlja za sobom zlosutnu sumnju da je to urađeno s predsumišljajem. Na poslednjoj sednici menjano je toliko zakona, što jasno ukazuje da je neko vodio računa da se u 60 tačaka dnevnog reda nađu sve izmene koje su režimu potrebne. Pitanje sklanjanja masovnog ubice s ulice očigledno ne spada u tu grupu, a svaki pokušaj objašnjenja zašto je to tako, uznemirujući je podjednako kao i opravdani strah da bi maloletnik mogao nesmetano i nenajavljeno da se pojavi pred ostatkom svog odeljenja“, kazao je za „Novu“ dobro obavešten izvor.

Pročitajte još:

Dodaje da ovaj potez vlasti, u kontekstu sa optužnicom, koja je nedavno podignuta protiv roditelja ubice, a koja ne odgovara na ključna pitanja u vezi sa okolnostima zločina, dodatno produbljuje nepoverenja u institucije.

„Uznemirenost roditelja sasvim je opravdana, jer ne postoji racionalno objašnjenje zašto se pitanje ubice nije našlo pred poslanicima u Skupštini. Sve to je doprinelo da se sada sumnja i u istinske namere pojedinačnih predstavnika vlasti, budući da je dečakova porodica, na više načina, povezana kako sa vladajućom partijom, tako i sa njenim mnogobrojnim funkcionerima i drugim strukturama. Mnogi se zato i pitaju da li se dečak danas uopšte nalazi u specijalizovanoj ustanovi“, kaže naš sagovornik.

Foto: Nova S

Više tužilaštvo u Beogradu je, podsetimo, podiglo optužnicu samo protiv roditelja ubice, kao i dvojice zaposlenih u streljani Partizan, u koju je maloletni ubica odlazio u pratnji oca i učio da puca. Pitanja za koja je javnost verovala da će ih pokrenuti tužilaštvo, naposletku je izneo na sudu advokat porodica ubijenih. On je pre dve nedelje na početku parničnog postupka za naknadu nematerijalne štete predložio sudiji da se ispitaju sve okolnosti u vezi sa školom, procedurama, kao i da se utvrdi da li i od čega dečak ubica boluje, kao i da li o tome postoji neka lekarska dokumentacija.

Upravo se o tim pitanja u javnosti spekuliše od samog početka, ali država, iz nekog razloga, nije ni pokušala da iste rasvetli do kraja.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ovom tragičnom događaju, kakav nikad nije zabeležen na ovim prostorima, usledio je, posle samo dva dana, još jedan masovni zločin u selima u okolini Mladenovca, kada je označeni nasilnik Uroš B. (21) ubio osmoro mladih meštana sela Dubona i Malo Orašje, dok je još 14 osoba ranio.

Pripremno ročište na parnici još nije okončano

U Višem sudu u Beogradu danas je počelo pripremno ročište po tužbi porodice jedne ubijene devojčice u jezivom masakru u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ 3. maja ove godine, u kojoj njeni najbliži zahtevaju naknadu nematerijalne štete zbog duševnog bola, patnje i straha koji su doživeli zbog gubitka člana porodice.

„Pripremno ročište je održano, ali nije okončano, zbog velikog broja dokaza koje su predložile obe strane. Članovi porodice, koji su i francuski državljani, danas nisu prisustvovali, ova tema je bolna za sve nas, možete zamisliti samo kako je porodici. Oni će pristupiti u sud kada ih sudija bude pozvala da se izjasne o podnetoj tužbi“, rekla je zastupnica porodice ubijene devojčice.

VIDEO Milena Vasić: Pomen nastradalim đacima u Ribnikaru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare